Houten meubels geven je interieur warmte, karakter en een natuurlijke uitstraling. Door houten meubels goed te onderhouden, kun je er jarenlang van genieten. Pak je dit verkeerd aan, dan kunnen houten meubels al snel schade oplopen of er dof gaan uitzien.
Om dit te voorkomen deel ik vandaag met jullie een aantal tips die je zeker zullen helpen bij het onderhouden en beschermen van je prachtige houten meubels.
Stof regelmatig
Stof lijkt onschuldig, maar op termijn kan het de glans van je meubels dof maken. Je houten meubels regelmatig afstoffen is dus zeer belangrijk.
Gebruik een zachte, droge doek (zoals microvezel) of een plumeau om stof voorzichtig weg te vegen. Vermijd natte doeken of agressieve schoonmaakmiddelen want die kunnen het hout beschadigen of vlekken veroorzaken.
Let op met vocht
Hout en water zijn geen beste vrienden. Komt er toch water op je houten meubelstuk terecht zoals om omgevallen glas of vaas, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk met een zachte doek droog te wrijven. Doe je dit niet en blijft het water te lang liggen dan kan dit voor lelijke vlekken zorgen.
Weet je van tevoren dat het meubelstuk veel gebruikt zal worden zoals bijvoorbeeld een salontafel of eettafel, dan kun je overwegen om deze te behandelen met een waterafstotend product.
Let ook op met het plaatsen van houten meubels in te vochtige ruimtes. Op termijn kunnen deze gaan scheeftrekken of zelfs splijten.

Bescherm je houten meubels tegen zon en hitte
Hout is gevoelig voor hoge temperaturen en direct zonlicht. Een meubelstuk dat de ganse dag in de zon staat, kan al snel gaan verkleuren of uitdrogen. Zet je meubels dus liever niet vlak voor een raam of gebruik gordijnen om het felle licht wat te temperen.
Zet ook geen hete potten of kopjes rechtstreeks op houten oppervlakken. Gebruik altijd kwaliteitsvolle onderzetters om het hout te beschermen.
Voorkom krassen en deukjes
Het is altijd leuk om je interieur persoonlijker te maken met decoraties. Kijk goed uit wat je op houten meubels zet. Voorzie potten, vazen of lampen altijd van viltjes zodat ze bij het verschuiven geen krassen achterlaten.
Gebruik ook altijd onderzetters als je tassen of glazen op jouw houten salontafel zet.

Alleen bij noodzaak: Reinig met een mild sopje
Toch overkomt het wel eens de beste: je hebt een vieze vlek op je houten tafel. Of misschien kocht je ergens een leuk houten kastje in een tweedehandswinkel en dacht je bij jezelf: ik krijg dat vlekje er wel uit.
In deze uitzonderlijke gevallen kun je een klein beetje milde zeep (zoals groene zeep) mengen met water. Maak een zachte doek licht vochtig, veeg de vlekken voorzichtig schoon en droog meteen na met een droge doek. Doe dit echter niet te vaak.
Laat hout ademen
Let op met tafelkleedjes want deze kunnen op termijn zorgen voor kleurverschil in het hout. Houten meubels mogen gezien worden en moeten kunnen ademen.
Stop ze dus niet weg door overal kleedjes over te hangen. Je zou denken dat je hiermee het hout beschermt maar het resultaat kan eens onverwachts tegenvallen zodra je ze weghaalt.
Onderhoud met olie of was
Afhankelijk van het type hout en de afwerking, kun je kiezen voor meubelolie of boenwas. Olie voedt het hout en is ideaal om ze glanzend te houden. Was biedt dan weer een beschermend laagje tegen vlekken.
Voor onze donkere meubels gebruik ikzelf al snel bijenwas om ze terug mooi glanzend te maken. Test een nieuw product altijd eerst even op een onopvallend plekje.
Wat mag je wel en niet gebruiken op houten meubels?
Wel gebruiken: Microvezeldoeken of plumeau. Meubelolie (zoals lijnzaadolie of teakolie). Boenwas. Milde (groene) zeep (enkel bij noodgevallen). Speciale houtreiniger.
Niet gebruiken: Allesreinigers of agressieve schoonmaakmiddelen. Schuurmiddelen of schuursponsjes. Ammoniak of bleekmiddel. Glasreinigers of sprays met alcohol. Water in grote hoeveelheden.
Heb jij nog een gouden tip voor het onderhouden van houten meubels? Laat het zeker weten in de reacties!
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.