Empathie of inlevingsvermogen, het zijn termen die we allemaal kennen. Maar wat betekent dit nu in het dagelijkse leven en in hoeverre ben jij een empathisch persoon? Empathie is ook iets wat je kunt leren of versterker.
De kracht van empathie.
Iedereen heeft het wel al meegemaakt. Je komt iemand tegen die recent iets moeilijks heeft meegemaakt. Misschien is er een familielid gestorven, werd er net een relatie beëindigd of heeft iemand zijn job verloren. Het spreekt vanzelf dat je er voor deze persoon wilt zijn, maar ook kan dit onderwerp je een beetje ongemakkelijk maken omdat je misschien ‘niet goed weet wat zeggen’.
De kracht van een empathisch persoon kan een groot verschil uitmaken in dergelijke situaties. Empathie is ook iets wat je kunt leren of versterken. Ben jij een empathisch persoon of wil je hierin sterker worden zonder je ongemakkelijk te voelen in dergelijke situaties? Lees dan zeker verder.
Empathie is weten dat het niet over jou gaat.
Een empathisch persoon weet dat het niet om zichzelf draait hoewel het best mogelijk is dat hij of zij in het verleden misschien ooit in dezelfde situatie zat. Misschien heeft je gesprekspartner het wat moeilijk om zijn gevoelens te formuleren wat kan leiden tot ongemakkelijke stiltes. Weet dan dat je deze stiltes niet moet gaan invullen door direct je eigen verhaal te vertellen.
Als iemand je dus aanspreekt over het verlies van een huisdier, ga je dus niet direct je eigen verhaal vertellen van toen jij een huisdier verloren bent.
Door direct je eigen verhaal te vertellen, steel je als het ware het moment de andere. Een empathisch persoon weet dat het op dit moment niet over zichzelf gaat maar over de andere en zal dus de andere persoon de tijd en ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen.
Een empathisch persoon zal de tijd nemen om te luisteren en bijstaan met simpele verwoordingen van ‘ik vind dit heel spijtig voor jou’, ‘ik kan me niet inbeelden hoe erg dit voor jou is’. Je toont hierdoor dat je er bent voor hem of haar en dat je respect hebt voor je gesprekspartner. En misschien heb je ergens hetzelfde meegemaakt, dat wil nog niet zeggen dat jouw emoties op dat moment nu dezelfde zijn als je gesprekspartner. Elke persoon en elke situatie is steeds anders.
Misschien voel je je ongemakkelijk tijdens een stilte en wil je deze opvullen maar weet je niet goed wat zeggen? Dit kan je het gevoel geven dat je je eigen verhaal moet vertellen. Maar is dit wat de persoon tegenover jou nodig heeft? Stel je dan even de vraag: ‘Over wie gaat het op dit moment?’ Empathie is weten dat het niet over jou gaat.
Mag je dan niets over jezelf zeggen?
Misschien vraag je je dan af of je niets over je eigen ervaring mag zeggen? Uiteraard mag je laten weten dat je ooit iets gelijkaardigs hebt meegemaakt maar een empathisch persoon zal dit eerder op het einde van het gesprek even kort ter sprake brengen of als de persoon er naar vraagt. Ook zal de eigen ervaring eerder een bijzaak en niet de hoofdzaak van het gesprek zijn.
Een empathisch persoon gaat bijvoorbeeld niet 5 minuten luisteren om dan daarna een half uur te ventileren over een eigen ervaring. Want op dat moment draait het om je gesprekspartner, niet om jou.
Empathie en respect.
Empathie en respect gaan hand in hand en zorgen voor sterkere dagdagelijkse relaties. Denk maar aan gesprekken met familie, vrienden of collega’s. Door bewust de tijd te nemen om te luisteren en niet elk gesprek jezelf in de spotlight te zetten maak je jezelf toegankelijker voor anderen. Begin jij een gesprek met iemand, of wil je een idee delen met je collega’s, dan heb je ook graag dat men even de tijd neemt om naar je te luisteren, alvorens je te onderbreken met hun eigen ideeën.

Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.