Quetiapine als slaapmiddel – Update

Vele jaren terug werd ik door mijn arts overgezet van het standaard slaappilletje naar Quetiapine 200 mg. Volgens hem was dit beter voor me omdat ik Quetiapine langdurig mag innemen en de slaappilletjes niet.


Reden

Er zijn verschillende redenen waarom ik medicatie kreeg om te slapen.

Insomnia
Nachtmerries

… en dit ten gevolge van PTSS.


Voordelen

Je slaapt er ontzettend goed van en droomt zo goed als nooit. Ik mag zeggen dat Quetiapine mij ontzettend geholpen heeft met mijn slapeloosheid. Ik lag niet meer uren wakker alvorens in slaap te vallen. Een ook sliep ik de ganse nacht door.

Ik startte met een half pilletje, maar na een tijdje nam ik 1 volledig pilletje in.

Als je midden in de nacht voor een bepaalde reden echt dringend wakker moet zijn omdat bijvoorbeeld je partner ziek is, dan schieten je hersenen wel ineens volledig in gang. Het is dus ook niet dat je volledig van de wereld bent.


Nadelen

Het is nu niet zo, dat je na het innemen van het pilletje onmiddellijk naar bed moet spurten. Je kan gerust nog wat tv kijken terwijl je voelt dat je wat moe wordt. Eens in bed, slaap je vrij snel in.

Op werkdagen had in ’s ochtends wel moeite om wakker te worden. Gelukkig nam ik voorheen ook altijd ruim de tijd om me klaar te maken alvorens te gaan werken. Ik sta meestal tot 1u of 1u30 op voor ik moet vertrekken. Ik hou er namelijk niet van om me ’s ochtends te moeten opjagen. En als je Quetiapine neemt, heb je die tijd en in mijn geval een paar tassen koffie nodig om echt wakker te worden. Maar tijdens de dag was ik energiek.

In het weekend, als de wekker je dus niet laat weten dat je moet opstaan, lag ik wel best lang in mijn bed. Soms was het 11u voor ik wakker werd. Dit was ontzettend wennen aangezien mijn hersenen normaal gezien rond 5u – 5u30 al wakker zijn. Toch genoot ik echt van die extra uren slaap.

Als je midden in de nacht toch zou wakker worden omdat je nodig even dient te gaan plassen, dan waggel je naar het toilet. Gelukkig had ik steeds een toilet op dezelfde verdieping. Trappen doen zou ik echt niet aanraden.

Heel af en toe werkte bij mij een pilletje soms niet. Het was net of ik niets ingenomen had. Dit was echter uitzonderlijk.


Stoppen

Uiteindelijk heb ik meer dan 7 jaar Quatiapine genomen. Mijn vriend stelde me voor om het misschien nog even te proberen zonder Quetiapine. Uiteindelijk vond ik dat een heel goed idee.

Ik kreeg steeds pillen voor een jaar voorgeschreven. Je bent zo gewoon om deze te nemen dat je er eigenlijk niet meer echt bij stil staat.

Tijdens het jaarlijks verlof ben ik er van de ene dag op de andere mee gestopt. Tijdens deze periode ben ik voor het slapen gaan dagelijks een wandeling gaan maken. Ikzelf heb geen problemen ondervonden met het plots stoppen van deze medicatie. En ik kon besluiten dat mijn slapeloosheid niet meer zo erg was dan de jaren ervoor.


Wat als je sporadisch Quetiapine gebruikt?

Uiteraard is mijn slaapprobleem nog niet verleden tijd. Echter duikt deze op met periodes. Als de vermoeidheid te erg is, heb ik al eens een half pilletje genomen. En dan merk je pas, wat je al die jaren je lichaam ingepompt hebt.

Graag geef ik nog even met ‘sporadisch’ aan, dat dit in mijn geval “ééns om de 2-3 maanden is”. De enige andere medicatie die ik af en toe neem is een lichte spierontspanner, echter nooit in combinatie.

Dus vroeger nam ik een volledig pilletje. Toen ik na lange tijd zonder pillen toch een half nam had ik het gevoel dat ik een ganse doos genomen had. Het inslapen was zoals voorheen, goed geslapen dus. Maar de ochtend daarop voelde ik me een wrak. De ganse dag spendeerde ik in een waas. Ik voelde me veel slechter dan bijvoorbeeld de ganse dag wat moe zijn. Ik dacht direct bij mezelf :

Hoe zwaar zijn die pillen niet?
Heb ik dat echt zoveel jaren genomen?

Nu neem ik heel uitzonderlijk 1/4 de als ik weet dat de dag erna geen wekker me wakker maakt. Zo heb ik gisteren terug 1/4 de genomen en werd ik deze ochtend wakker om 8u30. Uiteraard had ik terug een uurtje en een sterke tas koffie nodig om volledig wakker te worden maar eens wakker, voel ik me ‘normaal’.


Update 15/02/2022.

Een paar weken terug ben ik gestopt met roken. Op een gegeven moment was het hopeloos om nog in slaap te raken. Blijkbaar hebben meerdere mensen hier last van en kan dit toch een tijdje duren. Om die redenen neem ik nu terug 1/2 tablet. Omdat ik dit nu terug dagelijks doe, heb ik er geen problemen van overdag. Uiteindelijk heb ik een heel goed slaapritme nu. Ik ga dagelijks ongeveer rond hetzelfde uur naar bed en automatische sta ik s’ ochtends steeds op hetzelfde uur op. Ik slaap ontzettend goed en voel me uitgerust.


Hebben jullie ook ervaring met Quetiapine?
Hoe pak jij je nachtrust aan?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Quetiapine als slaapmiddel – Update

 1. Nicole Orriëns

  juli 27, 2021 at 3:15pm

  Dit middel kende ik niet. Maar goed om te lezen dat je er probleemloos weer mee kunt stoppen, en dat het zo effectief was!

 2. Tine de Jong

  juli 24, 2021 at 12:25pm

  Dat medicijn wat je had of hebt is niet echt voor het slapen bedoelt. Artsen schrijven het soms voor bij psychose, schizofrenie, depressie en onrust. En je kan het dan wel als slaapmiddel een keer gebruiken maar dan niet langer dan een paar weken hoor. En zeker niet zo lang als jij deed want je lichaam kan er afhankelijk van worden. Wat ik altijd gebruikt en graag drinkt voor slapen gaan is lindebloesemthee die ik bij een reformwinkel haalt en is een heerlijk kruid dat qua smaak aan honing doet denken. Het is een waar wondermiddel. Het zorgt echt voor een verkwikkende slaap. Maar wat ook dan belangrijk is dat je ogen rust geeft een uur van tevoren door niet op schermen te kijken van een IPhone of tv. Soms helpt het ook om even te mediteren door mijn ogen te sluiten en mijn gedachten rust te geven, Daar ik veel bloedverdunners slikt mag ik zo wie zo geen andere medicatie en eerlijk gezegd is het ook troep. Kruiden uit de natuur zijn veel gezonder. Vermijd ook te veel inspanning (lichamelijk en geestelijk) En soms helpt het ook om een kleine wandeling te doen voor het slapen gaan.

  • Auteur

   9livescatsetc

   juli 24, 2021 at 12:36pm

   Ja ik begrijp ook niet waarom het me steeds maar werd voorgeschreven en ben ik blij dat ik op eigen initiatief hiermee gestopt ben.
   Want de dokter sprak nooit over ‘stoppen’ en bleef maar schrijven.
   Toen ik maanden nadat ik deze medicatie niet meer nam, er dan toch eentje nam en het effect zag, kreeg ik echt bang.
   Bedankt voor de tips die je geeft. De lindebloesemthee ga ik zeker eens uitproberen.
   Ook zijn we momenteel aan het verhuizen naar een uiterst groene en rustige omgeving.
   Wat kijk ik er naar uit om te genieten van de rust van de natuur.
   Ik weet nu al dat dit wonderen gaat doen voor me.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!