Kan gewichtstoename tot een depressie leiden?

In dit artikel wil ik het even hebben over de gevolgen van gewichtstoename op de gemoedstoestand. Kan gewichtstoename tot een depressie leiden en hoe kan je hier mee omgaan?

Gewichtstoename.

Dit artikel gaat gewoon over gewichtstoename en niet over overgewicht. Overgewicht is een term die ik echt niet graag gebruik, het plaatst mensen namelijk in een vakje en dat vind ik niet zo leuk. Een plotse gewichtstoename resulteert ook niet altijd in overgewicht.

Naar aanleiding van mijn rookstop ben ik maar liefst 16 kg bijgekomen, ja per week mocht ik er 1 kg bij rekenen. Ondertussen stabiliseert het zich wat en ben ik er terug een paar kwijt. Het is echt niet mijn doel om terug naar mijn oude gewicht te gaan want dat was eigenlijk net wat te weinig. Toch heeft deze plotse gewichtstoename meer effect gehad dan ‘een compleet andere kledingmaat’.

Gevolgen.

Het eerste gevolg van gewichtstoenamen is dat je kleding niet meer zo losjes zit. Toch kan een plotse gewichtstoename nog veel meer gevolgen hebben. Hieronder een paar van deze mogelijke gevolgen.

1 – Je kleding zit niet meer zo lekker.

Bij gewichtstoename merk je al snel dat je kleding niet meer zo lekker zit. Je jeans zit wat strakker of in mijn geval kon ik er gewoonweg niet meer in.

Het gebeurt wel dat je op een dag verschillende keren van outfit wisselt. Meerder keren per dag het deksel op je neus krijgen van je eigen kleerkast maakte me gewoonweg wanhopig en depressief. Telkens ik in de spiegel keek was het net of deze me goed aan het uitlachen was.

Ik werd boos en gefrustreerd van mijn eigen spiegelbeeld. Dus liep ik thuis gewoon maar rond in een joggingbroek die me wel nog paste, maar niet echt flatterende. En daar maakte ik een grote fout.

Foto door Ron Lach via Pexels

2 – Je kleding staat je niet meer zo goed als vroeger.

Enerzijds heb je dus de kleding die ’te klein’ is. Maar anderzijds merk je ook dat veel kleren je gewoon niet meer staan. Ze passen niet meer bij je nieuwe vormen.

Dus zelfs al slaag je erin om toch nog kleding te vinden die past, het maakt je niet mooi met als gevolg dat je je ook niet mooi gaat voelen. Erger nog: de persoon in de spiegel is een vreemde met kleding aan die nergens op lijkt. Niet echt bevorderlijk voor het moraal zou ik zeggen.

3 – Je herkent je eigen lichaam niet meer.

Wie is dat in de spiegel?’, is een vraag die regelmatig bij me opkwam als ik in de spiegel keek.

Het was net of er een vreemde naar mij terug staarde en die persoon keek me heel triest aan. Ik vond mijn weerspiegeling niet zo mooi.

Ik ging ervan uit dat het allemaal aan mezelf en aan mijn gewichtstoename lag. Maar dan kwam ik er achter dat er eigenlijk niets mis was met die extra kilo’s, ik had terug vrouwelijke vormen en het werd tijd om deze in de kijker te zetten.

Waar ik ontzettend neerslachtig van werd, was te wijten aan al de te kleine kleding die me niet echt mooi of aantrekkelijk maakten, maar er eerder voor zorgden dat ik onzelfzeker werd.

Foto door Eva Elijas via Pexels

De oplossing !

Op een bepaald moment kwam ik tot het besef dat ik me niet aantrekkelijk vond omdat ik niet aan mijn nieuwe vormen kon wennen en dat straalde ik 100 %.

Ik weet dat ik, met tijd, wel terug die extra kilo’s zou verliezen. Maar het heeft geen nut om in het verleden te blijven rondhangen. Het werd tijd om terug in het heden te gaan leven.

Dus maakte mijn gedachtegang een volledige omdraai. Het werd tijd om mijn nieuw lichaam te aanvaarden en sterker nog, er fier op te zijn.

Ik was het kotsbeu om telkens te kleine kleding tegen te komen dus ging ik op zoek naar nieuwe kleding waar ik me terug goed in kon voelen. Mijn oude kleding ruimde ik drastisch op. Hieronder meer over hoe ik te werk ging.

1 – Koop nieuwe kleding.

Dus zoals ik hier boven reeds aanhaal, ging ik op zoek naar nieuwe leuke kleding waar ik mij terug goed kon in voelen. Shoppen is voor iedereen een beetje persoonlijk, maar dit is hoe ik te werk ging.

Koop niet op het zicht maar pas alle kledingstukken waar je interesse in hebt. Ik zou in dit geval dan ook willen aanraden om niet online te kopen.

Neem de tijd om te gaan shoppen en kies een niet al te druk moment uit.

Stap 1 – Koop nieuwe broeken.

Broeken die te klein zijn en veel te strak zitten zijn echt niet aantrekkelijk. Het eerste wat ik dus deed was een paar nieuwe broeken kopen. Je wil namelijk niet de ganse dag een broek dragen die ongemakkelijk zit en constant tegen je schreeuwt: “Ik ben te klein”. Ook koos ik voor jeans met een hoge taille omdat deze heel comfortabel zijn en mooi afkleden.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Stap 2 – Koop nieuwe lingerie.

Hetzelfde is van toepassing op lingerie. Lingerie die niet past, zit echt niet makkelijk en bovenal zijn deze echt niet flatterend! Ga op zoek naar lingerie die mooi bij je past en ook comfortabel aanvoelt. Verwen jezelf! Je zal versteld staan van het effect van deze nieuwe lingerie op je humeur.

Foto Pixabay – webandi

Stap 3 – Koop nieuwe bloesjes, …

Draag een nieuw setje van je leuke lingerie samen met een van je nieuwe jeans en ga nu op jacht naar leuke topjes om je outfit compleet te maken.

Mijn keuze ging naar losse luchtige bloesjes met korte of lange mouwen. Ook ging ik even buiten mijn comfortzone en ging ik op zoek naar prints en ook wel felle kleurtjes zodat de bloesjes een soort van mooie blikvanger zijn. Bij de minste twijfel kocht ik het kledingstuk niet want er is altijd wel een reden voor dat gevoel van twijfel.

Heb je zin om ook nieuwe zomerjurken aan te schaffen dan is dit het moment.

2 – Ruim meedogeloos je kleerkast op.

Toen ik met mijn buit thuis kwam, heb ik niet direct mijn kleding in mijn kasten gelegd. Nee, eerst moest ik het probleem van de te kleine kledingstukken oplossen.

Elk kledingstuk in mijn kast heb ik aangedaan en kritisch beoordeeld. Kleding die ik niet echt wilde wegdoen, maar toch te klein waren heb ik in dozen opgeborgen om bij te houden (maar niet in mijn kasten). Het was namelijk nutteloos om ze terug in de kast te leggen.

In totaal heb ik 9 winkeltassen met kleding weg gedaan. Kleding in mooie staat, maar die ik niet meer wil houden, schenk ik altijd aan een facebookgroep uit mijn regio die daarna via deze groep de kleding gratis verloot aan mensen die er nood aan hebben. Ik steun deze groep al een tijdje en het geeft me een goed gevoel dat deze kledingstukken anderen nog blij maken.

Ik heb hier echt een paar dagen over gedaan. Je zou verwachten dat deze meedogenloze actie me terug een slecht gevoel zou geven, ik neem namelijk afscheid van een ton kleding. Maar niets was minder waar, het was net of ik terug opleefde en alle chaos waar ik de laatste tijd mee kampte uit mijn hoofd en mijn leven schrapte. Het was 100% ‘liberating’.

Ook interessant: Je huis detoxen in 3 stappen!

3 – Leg je nieuwe kleding in je opgeruimde kleerkast.

En toen was het moment aangebroken om mijn nieuwe kleding netjes in mijn kasten op te bergen.

Ik moet zeggen dat ik nu terug veel plaats in mijn kasten heb, terwijl ik er voorheen amper nog iets bij kreeg. Maar ook dit voelt fijn aan. Je hebt namelijk niets aan een overvolle kleerkast waarvan je de meeste kleren toch niet aan doet.

Foto Pixabay – StockSnap

Het resultaat.

Het depressieve en neerslachtige gevoel van voorheen is nu volledig van de baan. Ik voel me als herboren en ik ben blij dat ik deze klik in mijn hoofd gemaakt heb.

De drastische opruimactie zorgt er nu voor dat ik terug een goed gevoel heb als ik iets uit mijn kast haal om aan te trekken. Ik voel me terug mooi en super vrouwelijk.

Ik kan het iedereen aanraden die met hetzelfde probleem kampt. 
Blijf niet hangen in het verleden, maar leef in het heden. 
Hou van jezelf en wees gelukkig, want dat straal je uit! 
Draag kleding waar jij je echt comfortabel en goed in voelt ongeacht welke maatje je op dat moment hebt.
Draag jij alle kledingstukken die in je kasten liggen?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Kan gewichtstoename tot een depressie leiden?

 1. Fallon

  mei 17, 2022 at 2:49pm

  Dit heb ik wel ervaren met de medicatie anti depressiva. Echter gebruikte ik dit voor angst- en paniekstoornissen. Ik denk omdat mijn eetlust toenam.

 2. Nicole Orriëns

  mei 17, 2022 at 1:38pm

  Nee, maar ik zou dat wel willen. Maar ik neig altijd naar het meest comfortabele… Hoe komt die gewichtstoename? Komt dat doordat je meer bent gaan snoepen/eten omdat je stopte met roken? Of verandert simpelweg je metabolisme als je stopt met roken?

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!