Ik haat mezelf … omdat ik rook!

Al vele jaren ben ik verslaafd aan die stomme sigaretten. In mijn jongere jaren ben ik er ooit eens best zonder te veel moeite mee gestopt. Maar na een heuse tegenslag in mijn leven ben ik er terug mee gestart. Hoe kon ik toch zo dom zijn?


In de laatste 10 jaren, heb ik het ook wel eens een paar keer geprobeerd met hulpmiddelen die bij mij dus echt niet werken. Door dit falen begin je gewoon te denken dat je het nooit zal kunnen. Je zegt steeds tegen jezelf dat je toch het karakter niet hebt.


Ook is het ontzettend lastig om te stoppen als je partner ook rookt. Je vecht zo hard tegen de drang terwijl je partner even gezellig er eentje opsteekt. Ja, je bent al chagrijnig omdat je aan het afkicken bent en dan word je ook nog even chagrijnig omdat ze het ‘in je ogen’ je nog moeilijker maken. Om conflicten te voorkomen, ruzie uit de weg te gaan, niet als bitch te worden gezien, steek je dan maar toch weer even een sigaret op terwijl je jezelf best begint te haten voor je gebrek aan wilskracht. Zo zit je in een eindeloze loop.


Dus uiteindelijk rook je om al die stress te voorkomen en haat je jezelf terwijl je dit doet. Langs de ene kant ben je boos op jezelf en langs de andere kant boos op de maatschappij. Ze maken zoveel trammelant over drugs verslaving. Drug is verboden… Maar overal waar je maar kijkt liggen er pakjes sigaretten te koop. Is dat dan misschien geen drugs?


Maar dit boos zijn brengt me natuurlijk niets op. Enkel excuses waarschijnlijk. Uiteindelijk kan ik alleen met de vinger naar mezelf wijzen. De koe bij de horens vatten. Want ik heb genoeg redenen om te stoppen met roken. Ik hoest me te pletter en voel me gewoon slecht in mijn vel. Ook kost het een fortuin.


Misschien moet ik eens starten met een plan van aanpak. Hiermee bedoel ik niet iets als ‘afbouwen’ want dit werkt bij mij voor geen meter. Maar eerder een emotioneel plan. Zoiets van …. het is OK om even chagrijnig rond te lopen zolang ikzelf mijn doel maar kan bereiken. Misschien is het ook geen slecht idee om mijn afkickings proces gewoon neer te pennen in een blog. Ik weet nu al dat ik me ontzettend zou schamen als ik in mijn blog zou moeten schrijven: ‘… en vandaag was ik niet sterk genoeg en ben ik terug beginnen te roken…’


Ik denk dat de eerste stap in de goede richting, een verandering van mindset is. In plaats van maar tegen mezelf te zagen over het feit dat ik rook, is het nu tijd om mijn stappenplan te bedenken. Me klaarstomen en voorbereiden voor deze nieuwe uitdaging. Alle mislukte pogingen startten met impulsief stoppen. Ik heb een plan en back-up plan nodig waar ik nu eens dringend werk moet van maken.


Lees hier mijn volgende artikel: 'Stoppen met roken - De Beslissing'.

Rook jij ook en zit dit jou ook dwars?
Ben jij ook gestopt met roken en hoe is dat verlopen?
Alle tips zijn welkom!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ik haat mezelf … omdat ik rook!

 1. Monique

  juli 23, 2021 at 3:30pm

  Adam Savage (bekend van de Mythbusters) had ook zo’n moeite met stoppen. Want stoppen met roken is “Quit Smoking” en het woord “Quitter” klinkt natuurlijk erg negatief. Daardoor lukte het hem niet, want hij zag het negatief, iets opgeven. Toen draaide hij het om en zei tegen zichzelf: “I’m a non-smoker” Dat is positief en zo lukte het hem om te stoppen met roken.
  Ik hoop dat je er iets aan heb.

 2. Frederique

  juli 23, 2021 at 12:29pm

  Ja de mindset is enorm belangrijk. Ik was een hele stevige roker. Ontelbare keren gepoogd te stoppen en elke keer liep het uit op een mislukking. Toen mijn dochter en ik een keer door een koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis terechtkwamen zei de verpleger 1 zinnetje dat echt de knop deed omschakelen in mijn hoofd. Paar weken later gestopt en dat was in 2011. Nooit meer eentje aangestoken.

 3. Liesbethblogt

  juli 21, 2021 at 7:44pm

  Ik heb nooit gerookt maar elke verslaving is lastig en in sigaretten doen ze zoveel troep (dropextract bijvoorbeeld) dat je er naar blijft snakken. Ik heb goede dingen van Champix gehoord…

 4. M

  juli 20, 2021 at 6:40pm

  Stoppen met een verslaving, welke dan ook, is ontzettend moeilijk. Je schrijft er al over: het is een verandering van mindset. Twee jaar geleden ben ik 10 kilo afgevallen terwijl ik mijn halve leven al aan het diëten ben. Ineens kon ik de switch maken. Ik hoop dat dat jou hiermee ook lukt!

 5. Nicole Orriëns

  juli 20, 2021 at 1:01pm

  Iets veranderen in je mind set lijkt mij ook de sleutel tot succes. Zo heb ik altijd een hekel gehad aan sporten, maar toen mijn kraamhulp bij mijn vierde kind zei dat ze van hardlopen zo rustig werd, is dat wat bij mij bleef hangen. Nu loop ik al 19 jaar bijna dagelijks hard! Terwijl ik nog steeds niet van sporten houdt. Het is de kunst jouw innerlijke ‘haakje’ te vinden.

 6. Fallon

  juli 20, 2021 at 9:34am

  Ja, ook ik ben een roker! Ik merk vooral dat ik altijd excuses en smoesjes voor mijzelf verzin om te stoppen met roken. Het is nu niet het moment, ik heb veel stress, ik vind het te lekker etc. Zoals jij het al zegt: je zou in één keer moeten stoppen! Via de dokter zijn hier nu tegenwoordig pillen voor te krijgen. Wel dien je die te betalen uit eigen zak. Maar goed, roken is natuurlijk veel duurder!

 7. Miranda | Taxx Life Blog

  juli 20, 2021 at 9:19am

  Ik ben 15 jaar geleden gestopt. Een terugval gehad in de zomer toentertijd, toen in januari weer gestopt en gelukkig volgehouden. Mijn tip: Eet heel veel nicotinekauwgum, op een gegeven moment komt het je neus uit en kun je geen nicotine meer zien. Succes

 8. lindaschrijfthetop

  juli 20, 2021 at 9:05am

  Ik kan me goed voorstellen dat het roken je in de weg zit. Als je het opschrijft ( voor ons 🙂 dan is het misschien wel een stok achter de deur. Je wilt die ene zin niet opschrijven. Aan de andere kant : twee stappen naar voren is vaak 1 stap terug.

 9. Serge

  juli 20, 2021 at 8:59am

  Ik ben ook een roker en ondanks dat ik ook een aantal keren gestopt ben geweest is het me nooit gelukt om gestopt te blijven. Wellicht binnenkort weer maar eens proberen. Als het niet lukt is kan het nog steeds geen kwaad.

 10. Raymond Grondhuis

  juli 20, 2021 at 8:44am

  Stoppen met roken is heel moeilijk, echter het kan lukken. Waarom kan omdat de verslaving moeilijk te doorbreken is. Ik kreeg tijdens de “stoppen met rokentraining” het volgende advies.
  – zet een datum vast om te stoppen, binnen een maand
  – praat er met iedereen over dat jij die datum heb vastgezet
  – probeer steeds de tijd tussen de volgende sigaret uit te stellen/op te rekken
  – rook samen met iemand je laatste sigaret op de stopwatch
  —– in je hersens duurd de verslaving 3 minuten. Die 3 minuten moet jij doorbreken. Doe iets anders wat jouw gedachte afleid, dit kan van alles zijn. Van een koffie zetten tot een extra kus aan jouw partner…. doorbreek je dagelijkse sleur van de behoefte….verander je behoefte, naar iets dat jou een gevoel geeft van beloning

  Na 48 uur is de nicotine in jouw lichaam verminderd en dan kan je meer aan…..
  Ik heb ongeveer 42 jaar gerookt en uiteindelijk is het mij gelukt. Het is nog steeds moeilijk, maar ik ben blij dat ik er af ben…..

 11. CoachBert62

  juli 20, 2021 at 8:26am

  Ik heb nooit gerookt en ben om die reden, denk ik, altijd geneigd om mee te voelen met rokers. In Nederland hadden wij al enkele decennia de Tabakswet, het recht op een rookvrije werkplek en ik was altijd zeer voor he realiseren van ruimtes waar rokers toch nog konden roken. Wat mij altijd opviel was dat rokers zelf dat eigenlijk het liefst niet wilde, want een rookruimte nodigde alleen maar uit tot roken en ook zij schaamde zich, vonden roken eigenlijk wel een probleem, wisten dat het niet gezond was. Ergens hebben rokers kennelijk behoefte aan duidelijkheid en niet heel veel behoefte aan mededogen. Mijn partner rookte tot wij elkaar leerde kennen. Zij had meerdere malen geprobeerd te stoppen en zonder in details te treden niets hielp. Totdat ze acupunctuur gebruikte. Ik ben niet zo van dat zweverige gedoe en nu had ik er weinig vertrouwen in maar het feit is dat ze sinds dat moment en dat is nu bijna 30 jaar geleden, niet niet meer rookt.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!