Wat mág een man tegenwoordig nog?

Tijdje terug las ik een interessante vraag op een internetsite. De vraag luidde als volgt:

Je bent een vrouw en je zit alleen aan de bar. Een man komt naast je zitten en zeg : "Jij bent een ontzettend mooie vrouw". 
Vind je dit seksistisch?
Vind je dit een compliment?
Vind je dit verbale aanranding?

Dus het gaat ‘m hier enkel en alleen over dit scenario met 2 volwassen mensen, niet meer, niet minder.

Omdat ik dit echt wel een interessante vraag vond, begon ik direct met het lezen van de opmerkingen. Ik had verwacht dat de meeste opmerkingen best grappig zouden zijn maar wat had ik het toch mis. De meeste reacties maakten ‘de man in kwestie’ met de grond gelijk.

Uiteraard heeft iedereen recht op zijn eigen mening. Omdat mijn mening blijkbaar nogal verschillend is, deel ik ze hieronder even met jullie. Vanzelfsprekend ben ik heel nieuwsgierig naar wat jullie over dit scenario denken.


Vrouw aan bar.

Verplichting? Euh wat? waar?

Een van de opmerkingen was dat de man de vrouw ‘verplichtte’ om te antwoorden omdat hij naast haar kwam zitten. Komaan als jij je als vrouw verplicht ‘voelt’ dan ligt dat aan jou. Iedereen kiest zelf hoe je reageert niet? Een sterke vrouw zal zich niet verplicht voelen om maar iets te doen. Bij een niet zo sterke vrouw ligt dat misschien anders, maar moet daar dan de man de schuld van krijgen?


Seksistisch?

Ook zag ik dat veel vrouwen met het woord seksistisch aan het zwaaien waren. Deze snap ik niet direct? Een man die een vrouw aanspreekt en het woord ‘mooi’ gebruikt, is dat seksistisch de dag van vandaag? Ligt het aan de woordkeuze? Is ‘mooi’ een seksistisch woord? Ik weet wat een seksistische toenadering kan zijn, maar in dit voorbeeld ga ik niet direct aan het woord seksistisch denken.

Vrouwen onderling spreken ook wel eens over ‘dat schoon kontje van …’. Je kan dit ook seksistisch noemen. Nee? Waarom, omdat je het niet tegen de man in kwestie zegt? Of je het nu in iemand zijn gezicht zegt of achter de rug, de houding blijft dezelfde. Is zoals liegen. Doe je het nu in iemands gezicht of achter die persoon zijn rug? Liegen blijft ook liegen.

Soit ik vind geen van beiden seksistisch.

Uiteindelijk goed om weten dat het woord seksisme niets te maken heeft met seks of erotiek, het is een discriminatie op grond van geslacht (sekse).


Verbale aanranding?

Sorry maar hier kan ik het niet laten om direct te denken: “Dramaqueen”. Verbale aanranding is nu wel compleet iets anders hoor.


Man en vrouw aan bar.

Waar start bij mij het probleem?

Jullie hebben dus kunnen opmaken dat ik er geen probleem me zou hebben als een man aan de bar naast me komt zitten en me gewoonweg een mooie vrouw noemt. Puur dit scenario en geen andere met bijkomende zaken want alles is afhankelijk van het scenario uiteraard.

Ik zou direct in een lach schieten en de man eens goed aankijken (dus geen onnozel gegiechel en al zeker geen onderdanig gedrag hé). Indien ik voor een bepaalde reden geen zin heb in een gesprek met de man in kwestie, dan zal ik dat op een duidelijke maar vriendelijke manier verwoorden. Weet de man daarna van geen ophouden DAN is er pas een probleem.


Wat mag een man dan wel?

Hoe moet een man de dag van vandaag dan zijn ‘move’ maken? Moet men terug briefjes gaan schrijven zoals op de lagere school? Of zijn datingapps de schoolbriefjes voor volwassenen?

Oké deze man is duidelijk in wat hij zegt, hij vindt je mooi. Ik hoor wel veel dat vrouwen zich af vragen : ‘Zou mijn vriendje me wel mooi vinden? Ben ik wel mooi in dit kleedje? Zit mijn haar wel mooi?’ Wel, die man neemt toch alle vragen en onzelfzekerheden weg?? Hij vindt je mooi!

Of moeten de mannen tegenwoordig de rode lopen uitrollen?Gelukkiglijk waren er ook vrouwen die dachten zoals ik. Ze maakten van de toenadering door de man geen dramaverhaal.

Maar na het lezen van alle reacties dacht ik bij mezelf: “Wat moet het, de dag van vandaag, toch moeilijk zijn voor de man”. Maak je ‘vriendschappelijk’ contact met een vrouw dan is de man niet duidelijk genoeg want de vrouw blijft met vragen achter of de man haar wel ziet zitten. Maar maakt de man een ‘geïnteresseerde’ toenadering dan vinden veel vrouw het seksistisch of erger nog, verbale aanranding.

Ik vind het ontzettend spijtig dat er over vele zaken zo ontzettend moeilijk wordt gedaan. Ik begrijp maar al te goed dat de jeugd steeds meer en meer kampt met onzekerheden.


Hoe deed mijn man het?

Simpel, ik heb de eerste stap gezet en die was heel duidelijk. Ik denk dat ik toen iets te oud was om rond de pot te draaien of om weken aan een stuk met mijn ogen te knipperen (ik zie me al bezig, grappig zeg). Het was dan ook de eerste keer in mijn leven dat ik de eerste stap zette en ik heb me dat nog niet beklaagd. Achteraf liet hij me weten hoe geweldig hij dit vond.

Ik heb geen idee waarom mijn opinie hier over nogal schilt met deze van andere vrouwen. Ik maak gewoon niet graag drama over zaken waar geen drama is. Ik sta best met mijn voeten op de grond en voornamelijk: ik heb niet echt iemand nodig om voor mezelf op te komen. Met mijn 1m60 ben ik groot genoeg. Ook heb ik een mond gekregen om mee te communiceren en weet ik wanneer en hoe ik deze moet gebruiken. Ik durf dan ook ‘nee’ te zeggen zonder ‘brand’ te schreeuwen.


Vrouw aan bar.
En wat zou jij antwoorden op deze vraag?

Met dank aan cottonbro (Pexels) voor de foto’s.


Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Wat mág een man tegenwoordig nog?

 1. kellybuysse

  februari 12, 2022 at 1:54pm

  ‘ Ik heb geen idee waarom mijn opinie hier over nogal schilt met deze van andere vrouwen. Ik maak gewoon niet graag drama over zaken waar geen drama is.’ Jij leest mijn gedachten goed zeg 😃 ik denk er exact ook zo over. Ik vind ook dat er teveel drama wordt gemaakt bij momenten. Ik hou daar niet van, ik loop daarvan weg 😉

 2. Nicole Orriëns

  februari 11, 2022 at 10:41am

  Verbale aanranding gaat mij te ver, evenals seksistisch. Ik interpreteer het het liefst positief en zie het als compliment.

 3. Linda Swinkels

  februari 10, 2022 at 9:42pm

  Ik begrijp je standpunt, toch kan niet iedereen voor zichzelf opkomen

 4. Lisa Blair

  februari 10, 2022 at 6:46pm

  I think if you go to a bar, you are hinting that you want someone to talk to you. If complimented, then you say thank you. Any other conversation is by choice. I appreciate this, “I just don’t like to make drama about things where there is no drama. I have also been given a mouth to communicate with and I know when and how to use it. I dare to say ‘no’ without yelling ‘fire’.”

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 10, 2022 at 6:48pm

   Hello Lisa
   Thank you so much for sharing your point of view.
   It’s so nice to meet other women who share the same level of thinking.
   Thanks for visiting my blog.
   Much Love
   Cindy

 5. Dee | Grammy's Grid

  februari 10, 2022 at 6:29pm

  I think if you’re a woman and you go to a bar alone then yes you are going to get noticed and most likely someone will speak to you. I’d consider it a compliment but also consider it as someone wanting to talk to me, right? I’d say thank you. The conversation may or may not continue depending on what mood I was in or if I were single/in a relationship/married. This world has waaay too many drama queens!! Thanks so much for linking up at the Unlimited Link Party 70. Pinned.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 10, 2022 at 6:51pm

   Hello Dee
   Thanks for reacting to my article.
   I could not have said it better than how you explained it.
   Nice to meet people who don’t like all the drama.
   Thanks for letting me be part of the party!
   Enjoy the rest of the day!!

   • Dee | Grammy's Grid

    februari 11, 2022 at 11:35am

    Thanks, Cindy. Yes, avoid drama!! For some reason I’m not getting notices that you are replying to my comments. I checked the box for: Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!