Koud, warm of neutraal kleurtype? Wat ben jij?

Iedereen draagt graag de kleuren die het best passen en dus het meest flatteren. Of het nu over kledij of haarkleur gaat. Gezien ik mijn haren niet meer kleur, hoef ik enkel maar op de kleur van mijn kleding en make-up te letten. Om te weten welke kleuren je het best koopt, dien je natuurlijk eerst te weten welk kleurtype je bent. Ben je een koud, warm of neutraal kleurtype? Je leest het hier!

Om te kunnen bepalen welk kleurtype je bent, is het natuurlijk belangrijk te weten welke kleuren nu net koude, warme of neutrale kleuren zijn. Laat ons daar dan ook mee starten.

1 – Welke kleuren behoren tot de koude kleuren?

Als je je afvraagt wat nu eigenlijk koude kleuren zijn, denk dan even aan koud stormweer. Zoals je op onderstaande foto kan zien, komen kleuren zoals blauw, paars en grijs naar de voorgrond. Koude tonen komen vooral voor in de winter.

Blauw, paars en grijs zijn dus koude kleurtinten.

Koud kleurtype
Foto door Frank Cone via Pexels

2 – Welke kleuren behoren tot de warme kleuren?

Het omgekeerde van koude kleuren zijn warme kleuren, uiteraard. Om te weten wat nu juist warme kleuren zijn, denk dan maar even aan vuur of aan een warme zomerdag. Wat zie je dan? Je ziet de zon! Je zinnen worden geprikkeld door de kleuren geel, oranje en ook wel perzik. Warme kleuren zie je het meest in de zomer.

Geel, oranje en perzik zijn dus warme kleuren.

Warm kleurtype
Foto door Amol Mande via Pexels

3 – Welke kleuren behoren tot de neutrale kleuren?

Nu weten we wat de koude en de warme kleuren zijn. Maar wat zijn dan neutrale kleuren? Bij de combinatie van zowel koude als warme kleuren spreekt men van neutrale kleuren. Denk maar aan een mooi herfsttafereel waar rode en gele bladeren de grond bedekken en de lucht grijs is. Bij neutraal vormen de koude en de warme kleuren samen voor één geheel. Neutrale kleuren zie je dan ook het meest tijdens de herfst.

De combinatie van de kleuren paars, blauw, grijs, oranje, geel, perzik en zelfs rood zijn dus de neutrale kleuren.

Neutraal kleurtype
Foto door Valiphotos via Pexels
Nu we weten welke kleuren behoren tot de koude, warme en neutrale kleuren kunnen we overgaan tot het bepalen van ons persoonlijk kleurtype. Eens we ons kleurtype kunnen bepalen weten we veel beter welke kleuren echt het mooist bij ons type passen. Maar alvorens we ons kleurtype kunnen bepalen, gaan we onszelf toch even van heel dichtbij moeten bekijken.

Test 1 – De kleur van je aderen.

Als je naar jezelf kijkt om te bepalen welke kleuren je ziet zou je niet onmiddellijk naar je aderen kijken. Met mijn witte huid zie je langs de binnenkant van mijn armen al snel de blauwe lijntjes van mijn aderen. Zie je dus blauwe of paarse aderen, denk dan al maar in de richting van koud kleurtype alhoewel je nog steeds een neutraal kleurtype kan zijn.

Als men naar de aderen kijkt en met ziet eerder groenachtige ader lijntjes, dan ben je waarschijnlijk eerder een warm kleurtype. Alhoewel je nog steeds een neutraal kleur type kan zijn.

Test 2 – Wit verklapt je ondertoon.

Houd een stuk spierwit papier naast je gezicht of draag een wit T-shirt. Ziet de kleur van je gezicht er eerder roos, rood of zelfs blauwig uit dan kan je terug een streepje trekken in de kolom ‘koud kleurtype’.

Zie je tonen in de aard van geel, brons of goud, dan kan je een streepje trekken in de kolom ‘warm kleurtype’.

Test 3 – Het effect van de zon.

De volgende test is een makkelijke: bruin je gemakkelijk of toch niet? Ben je eerder onmiddellijk rood en verbrand je al bij de minste zon, dan ben je eerder een koud kleurtype.

Heb je snel een bruin kleurtje dan ben je eerder een warm kleurtype.

Test 4 – Kijk eens diep in je ogen.

Maar ook de kleur van je ogen vertelt veel over je kleurtype. Koude kleurtypes hebben over het algemeen blauwe, groene, grijze of donkerbruine ogen.

Welke oogkleuren horen dan eerder in de categorie warm kleurtype? Denk maar aan bruine, kastanje of honingkleurige ogen.

Test 5 – Zilver of goud?

Ook de keuze van je juwelen kan al iets verklappen over je type? Ga je voornamelijk voor zilver dan is het goed mogelijk dat je een koud kleurtype bent.

Kies je steevast voor gouden juwelen, dan mag er terug een streepje bij het warme kleurtype.

Staan beiden je prachtig dan kan het wel eens zijn dat je een neutraal kleurtype bent.

Test 6 – Twijfel je nog steeds?

Een goede regel bij het bepalen of je een neutraal kleurtype bent is simpel. Als je na het uitvoeren van de tests hierboven nog steeds twijfelt aan jouw type, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een neutraal type.

Ben je bijvoorbeeld iemand met blauwe ogen die zeer makkelijk bruint en zowel zilver als gouden juwelen draagt dan ben jij een voorbeeld van een neutraal kleurtype. Een mooi voorbeeld hiervan is Jennifer Aniston.

Welk type ben ik?

Mijn aderen zijn blauw. Mijn ogen zijn groengrijs en de meeste juwelen die ik heb zijn zilverkleurig. Mijn haren zijn zilvergrijs en ik verbrand makkelijk in de zon. Mijn ondertoon is roos/blauw. Er is geen twijfel meer, ik ben een koud kleurtype.

En? Welk kleurtype ben jij? 
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Koud, warm of neutraal kleurtype? Wat ben jij?

 1. Rachel

  maart 3, 2022 at 8:54am

  ik ben meer het type dat van warme kleuren houd, soms koude maar nee ik ga dan toch voor warm

 2. Tessa

  februari 26, 2022 at 7:04pm

  Neutraal ben ik met een lichte neiging naar koud. Erg interessant artikel is dit

 3. sandra

  februari 26, 2022 at 6:00pm

  Ik ben een echt zomertype, dus een koel type. Ik draag vooral blauw, grijs en roze

 4. CoachBert62

  februari 25, 2022 at 1:07pm

  Ik heb ooit een iets andere kleurentest moeten doen, een kleurenassestment. Mijn belangrijkste kleuren bleken turquoise en geel, wat betekent dat ik, vanuit de eerste kleur, holistisch en wereldomvattend denk. Geel staat voor intellectueel en vrijheid van denken. Mijn derde kleur is groen, wat staat voor sociaal en zoekend naar consensus. Ik vond het heel apart. Ik had nog nooit zo’n test gedaan en denken in kleuren kende ik niet maar het was bijzonder om mijzelf zo goed te herkennen, alsof puzzelstukjes op hun plaats vielen:

  https://bertbrinkman.blog/over/waardemanagement/

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 2, 2022 at 9:24am

   Vele jaren terug heb ik ook een dergelijke kleuren test gedaan.
   Rood stond voor het type ’time is money’.
   Geel voor degene die je het best een feestje liet organiseren.
   Blauw was het analytische type.
   Groen was het type met het meeste inlevingsvermogen.
   Je had ook een hoofdkleur en een tweede kleur. Ik was toen rood/blauw. Ik ben er zeker van dat het er nu wel anders zal uitzien.

   • CoachBert62

    maart 2, 2022 at 11:12am

    Ik weet het niet zeker, maar dat werken met drie kleuren, heet volgens mij een structogram. Daarin gebruiken ze groen, rood en blauw. Waarbij rood inderdaad staat voor ’time is money’, de korte klappen, snel thuis zeg maar. Blauw inderdaad voor het analyseren en groen voor harmonie, samen doen.

 5. Linda schrijft 't op (@lindaschrijftop)

  februari 25, 2022 at 11:15am

  Zo te lezen ben ik een mengeling van, ik heb groene ogen (koude kant) maar ik word erg snel bruin (warm kant). Zelf draag ik graag groene kleuren omdat de kleur mijn ogen versterken, maar ook knallende kleuren oranje, roze enz. Kortom..,, warm/neutraal?

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 25, 2022 at 11:33am

   Ja dan ben je neutraal en dat is een luxe. Het wil zeggen dat je best met alle kleuren staat. Ik heb grijsgroene ogen. Het zonlicht maakt ze groener. In de winter zijn ze eerder donkergrijs. Ik merk dat ik toch beter sta met fellere kleuren, fletse kleuren maken me … tja flets.

 6. Nicole Orriëns

  februari 25, 2022 at 10:39am

  Ik heb geen idee eigenlijk. Ik heb lichtbruin haar en blauwe ogen. Mijn kleding is doorgaans redelijk kleurrijk, want ik houd van vrolijke kleurtjes.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 25, 2022 at 11:35am

   Ik hou ook wel van een kleurtje. Te lichte kleuren zijn niet echt flatterend voor mij. Misschien ben je een neutraal type en staat alles je gewoon geweldig!

  • Elena

   maart 16, 2022 at 9:25pm

   Zo te lezen ben ik een warme kleur type. Zit er verder ook nog een betekenis achter? Zelf hou ik er trouwens van om lichte kleuren te dragen.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!