Als je kat problemen heeft met ademen – ervaring.

Als je kat plots problemen heeft met ademen, kan je best naar de dierenarts gaan. Een paar dagen terug ging het niet zo goed met Pepoes. Hij gedroeg zich plots nogal angstig en ik hoorde dat hij moeite had met ademhalen. Ik ging dan ook onmiddellijk naar de dierenarts.

EvenDelen.be kat problemen ademen
Pepoes, na het bezoek aan de dierenarts en de medicatie.

Je ziet vrij snel of je kat problemen heeft met ademen.

Het eerste wat me opviel was het geluid dat de kat maakte bij elke ademhaling. Zo leek het net of zijn neusje volledig verstopt zat hoewel je niets aan zijn neusje merkte. Hij gedroeg zich ontzettend benauwd en wou zich constant ergens in een hoekje wegstoppen.

Op sommige momenten ademende hij ook door zijn mond wat katten op zich al niet graag doen. Ook eten deed hij niet, zelf niet als ik hem zijn lievelingssnoepjes gaf die hij anders nooit kan weerstaan. Het was net of hij het eten niet kon ruiken en dus ook niet wou opeten.

Het was heel duidelijk dat er iets mis met hem was en ik maakte me zorgen. Pepoes is best een speelse kater, maar hij is toch al 10 jaar.

EvenDelen.be Pepoes
Pepoes

Bij ademhalingsproblemen kan je best naar de dierenarts gaan.

Toen ik even de trefwoorden ‘kat problemen ademen’ ingaf in Google kwam ik al snel op de website van het Medisch Centrum van Dieren. En dit was het eerste wat ik las:

De ademhaling mag niet gepaard gaan met geluid.

Bij een snelle ademhaling, diepe ademhaling of andere ademhalingsproblemen is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te roepen.

Ademhalingsproblemen kunnen veroorzaakt worden door problemen van de neus, keel, het strottenhoofd, de luchtpijp en bronchiën, de longen, de borstkas, het middenrif of het hart.

In het artikel spreekt men ook over de benauwdheid en het ademen door de mond. Al snel ging ik op zoek naar de dierenarts van wacht (het was namelijk zaterdag).

EvenDelen.be Pepoes
Pepoes

Met Pepoes naar de dierenarts.

Toen ik de dierenarts van wacht opbelde en de situatie uitlegde, mocht ik onmiddellijk langskomen.

Ik informeerde haar dat Pepoes nooit buiten gaat, vrij speels kan zijn, af en toe een soort epilepsieaanval krijgt (maar dat is nu ook al een jaar niet meer voorgevallen) en dat hij niet zo goed ziet.

Na een paar onderzoeken stelde ze me reeds gerust dat er geen hartproblemen zijn. Vooral omdat katten die problemen krijgen met ademen in sommige gevallen problemen met het hart hebben. Bij controle van de neus kwam er bloed uit zijn neus en ook merkte ze op dat hij een bloeduitstorting in zijn oogje had, dezelfde kant waar er bloed uit de neus kwam. Wat ook al goed was, is dat hij geen koorts had.

Volgens de dierenarts komt het overeen met een stoot of val. Hij kan zich bijvoorbeeld pijn gedaan hebben tijdens een epilepsieaanval ofwel zich zelf gestoten hebben of gevallen zijn ten gevolge van zijn slecht zicht.

Pepoes kreeg een spuitje met pijnstiller en eentje met antibiotica om ontsteking tegen te gaan. We kregen een flesje Meloxoral 0,5 mg/ml mee als pijnstiller en antibiotica pilletjes Noroclav 50 mg waarvan we 1,25 tablet 2x per dag mogen geven gedurende 7 dagen.

EvenDelen.be Pepoes
Pepoes, die met ouder worden steeds meer witte i.p.v. zwarte snorharen krijgt.

Het herstel.

De eerste twee dagen is hij bij mij op de slaapkamer gebleven en kwam hij niet naar beneden. Het was wel mooi om te zien dat zijn jongere zusje Misky constant bij hem bleef.

Zijn ademhaling bleef moeizaam, maar ik was blij dat hij niet meer zo angstig was, waarschijnlijk door de pijnstillers. Ook blijft hij regelmatig niezen om zo zijn neusje vrij te krijgen.

De eerste dag heeft hij niet echt gegeten, maar de tweede dag wel. Hij bleef wel op de kattenbak gaan wat goed was.

De derde dag is hij naar beneden gekomen. De ademhalingsproblemen zijn bijna weg en niezen doet hij niet meer. Hij heeft ook terug zijn volledig eetlust en is ook weer speels. Hij ligt nu terug op zijn vaste plaatsjes zoals rechts van mij op mijn bureau of in het hangmatje aan de venster.

Ik ben blij dat het niets iets ernstig was zoals bijvoorbeeld zijn hartje. Toch ben ik heel blij dat ik onmiddellijk bij de dierenarts ben geweest. Als je van je dieren houdt, wil je ook goed voor hen zorgen, vooral als ze ziek zijn of een letsel hebben.

Heb jij ooit al ademhalingsproblemen vastgesteld bij je huisdier?
Ga jij bij de dierenarts als er iets niet in orde is met je huisdieren?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Als je kat problemen heeft met ademen – ervaring.

 1. Nicole Orriëns

  juni 21, 2022 at 7:36am

  Een van onze katten ging ooit hyperventileren maar dat was vanwege de stress in de auto, en we moesten met hem naar de dierenarts. Maar het was heel akelig.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   juni 22, 2022 at 12:30pm

   Ik kan me de stress wel inbeelden zeg. De angst bekruipt me ontzettend snel als ik zie dat er met mijn lieve huisdieren iets scheelt. Zowel mijn katten als honden nemen nu eenmaal een heel grote plaats in, in mijn hart.

 2. Rowan

  juni 20, 2022 at 11:22am

  Jeetje, dat is schrikken! Gelukkig was het niet iets ernstigs. Klinkt alsof je goed gehandeld hebt!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   juni 22, 2022 at 12:28pm

   Ja de opluchting is groot nu. Als een dier ziek is, ga ik toch graag snel bij een dierenarts langs. Ik zou het me anders nooit kunnen vergeven.

 3. www.jouvence.nl

  juni 16, 2022 at 1:15pm

  Gelukkig gaat het weer goed met Pepoes! Hij lijkt veel op onze Boemba (14 jaar). Boemba heeft voor 2 jaar terug ademhalingsproblemen gehad (haarbal kreeg die niet opgehoest, waardoor hij neerviel en vocht achter de longen heeft gekregen). Bij het dierenziekenhuis kreeg hij toen vochtafdrijvers en moest een tijdje in een zuurstofkooi. Ze dachten toen eerst dat het iets met z’n hart was en hij het misschien niet ging redden. Gelukkig is hij nog steeds bij ons.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   juni 22, 2022 at 12:27pm

   Oh dat moet echt wel ontzettend schrikken geweest zijn. Mijn hart doet altijd zo pijn als dieren ziek zijn en pijn hebben. Ik kan me voorstellen dat je even door een hel geweest bent. Ik ben ontzettend blij dat Boemba je dagen nog steeds kan opfleuren. Ik hoop dat onze Pepoes voor eeuwig bij ons kan blijven.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!