Dit jaar hebben we eventjes moeten wachten op de zomer. Maar juni start met mooi zomerweer en tijdens deze maand kun je tal van zaken doen in je tuin. Van planten tot snoeien tot oogsten, er is altijd iets te doen om je tuin er op zijn best te laten uit zien.
Hier zijn enkele van de zaken die je in juni in je tuin kan doen. Leg je tuingereedschap alvast klaar en denk eraan, een zonnehoedje of petje is op warme dagen geen overbodige luxe.
Ook interessant: Tuinkalender mei. Dit doe je in de tuin.
Juni, de ideale maand voor nieuwe planten.
Tijdens de maand juni is het haast koppenlopen als je een tuincentrum binnenstapt. Iedereen gaat er op zoek naar de mooiste planten en bloemen om hun tuinen op te vrolijken. Ook is het de ideale periode om onder andere dahlia’s, lelies en gladiolen te planten.
Heb je zin om je tuin in juni meer kleur te geven, dan is dit nu wel het moment. Laat je verleiden door mooie planten en bloemen en maak van je tuin een gezellige plaats waar je tot rust kan komen en genieten van de schoonheid van de natuur.
Deze bloemen / planten kun je in juni buiten zaaien.
Vele planten en bloemen kun je reeds in maart binnen voorzaaien. Maar ook in juni kun je nog steeds zaaien. Je hoeft in juni niet meer binnen onder glas te zaaien, maar je kunt gewoon lekker buiten in de tuin zaaien.
De volgende planten kun je deze maand nog zaaien en de bloeitijd zal niet zo lang op zich laten wachten.
Eenjarige / tweejarige bloemen zaaien in juni
- Afrikaantjes
- Asters
- Ganzenbloem
- Goudsbloem
- Ijzerhard
- Klokwinde
- Korenbloem
- Lavatera
- Lupine
- Oost-Indische Kers
- Reukerwt
- Ridderspoor
- Sierkool
- Strobloem
- Vlambloem
- Zonnehoed
- ….
Kruiden die je in juni nog kunt zaaien
- Anijs
- Basilicum
- Bieslook
- Peterselie
- Citroengras
- Dille
- Stevia
- Kamille
- Kervel
- Komkommerkruid
- Munt
- Maggikruid
- Oregano
- Dragon
- Rozemarijn
- Salie
- Snijselder
- Tijm
- Bonenkruid
- …
Deze groenten kun je nog steeds zaaien / planten (bolgewassen) in juni
- Andijvie
- Aardappel
- Augurken
- Courgettes
- Bosui
- Broccoli
- Sla (verschillende soorten)
- Snijbiet
- Spinazie
- Tuinkers
- Waterkers
Tijd om je kruidentuin aan te planten.
Heb je reeds eerder binnen kruiden gezaaid, dan is juni een ideale maand om deze plantjes buiten in je tuin of kruidenbak te planten. In tuincentra vind je momenteel ook een groot aanbod aan tuinkruiden om je kruidentuin te vervolledigen.
De meeste tuinkruiden zijn best makkelijk te onderhouden. Je kan de kruiden oogsten om je gerechten mee op smaak te brengen, verwerken in desserts of je kan er ook een fijne thee mee maken.
Aanleggen van je groentetuin.
Hetzelfde is van toepassing voor je groenten. Heb je eerder binnen groenten gezaaid, dan kun je deze in de maand juni in je tuin uitplanten. Binnen een paar weken / maanden is de tijd dan aangebroken om te oogsten. Groenten geteeld in eigen tuin zijn ontzettend lekker en het geeft heel veel voldoening om van je eigen teelt te smullen.
Geef je planten voldoende water.
Tijdens de maand juni kan de temperatuur snel de hoogte in gaan en dit voor langere periode. Geef je planten daarom voldoende water om ze sterk en gezond te houden.
Houd er uiteraard rekening mee dat de ene plant iets meer of minder water vraagt dan de andere. Geef je planten water op het koelste moment van de dag en nooit in vlakke zon, dit om verbranding van de planten te voorkomen.
Ook interessant: Regenwater is nog steeds gratis.
Controleer je tuin regelmatig op onkruid.
Onkruid wieden, het hoort er nu eenmaal bij als je een tuin hebt. Zorg ervoor dat het onkruid je tuin niet overneemt. Het is dus belangrijk om regelmatig je tuin te controleren en het onkruid te verwijderen.
Persoonlijk ga ik zo goed als dagelijks eens rond in mijn tuin. Zie ik wat onkruid, dan verwijder ik dit onmiddellijk. Dit maakt dat ik relatief weinig tijd moet spenderen om mijn tuin onkruidvrij te houden.
Omdat ik regelmatig het onkruid verwijder, krijgen deze plantjes niet echt de kans om heel groot te worden of diep te wortelen. Met als gevolg dat ik ze makkelijk en snel kan verwijderen.
Verwijder uitgebloeide bloemen.
Om nieuwe groei en dus meer bloemen te stimuleren is het belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Doe dit voorzichtig en beschadig de plant niet.
Dit is ook een geschikt moment om zaden en zaaddozen te verzamelen van je favoriete bloemen zodat je het volgende jaar terug je mooie bloemen kan zaaien. Oogst de zaden op een droge zonnige dag als de zaden of zaaddoosjes droog zijn. Laat de zaden goed drogen en bewaar ze daarna op een droge, vorstvrije, donkere plaats. Vergeet niet om de zaden te voorzien van een etiket met de naam van de plant/bloem.
Hou er rekening mee dat sommige zaden een kortere of langere houdbaarheid hebben.
Controleer regelmatig je planten op ziektes en ongedierte.
Het is heel belangrijk om je planten regelmatig te controleren op ziektes en ongedierte zodat je tijdig kan ingrijpen. Als je te laat opmerkt dat bepaalde planten aangetast zijn door bijvoorbeeld schimmels, meeldauw, … kunnen deze zich verspreiden naar andere planten. Controleer dus regelmatig zodat je tijdig kan ingrijpen.
Sommige insecten en ongedierten kunnen je tuin heel wat schade bezorgen. Denk hierbij maar aan bladluizen, rupsen, slakken, … Ga op zoek naar natuurlijke manieren om deze problemen aan te pakken. Zo zijn sommige planten natuurlijke verdrijvers en loont het de moeite om deze op de juiste plaatsen aan te planten. Ook kan je werken met barrières om je planten te beschermen.
Houd je klimplanten in het oog.
Mensen die klimplanten (denk maar aan Clematis, Bosranken, …) in de tuin staan hebben zullen in juni merken dat deze planten aan een groeispurt begonnen zijn.
Als je deze planten hun gang laat gaan, kan het wel eens zijn dat ze zich op plaatsen vastzetten waar je dit niet wenst. Kijk je klimplanten regelmatig na, ondersteun ze indien nodig en leidt ze in de goede richting.
Tijd om te oogsten.
In juni zijn er al heel wat zaken in je tuin die je kan oogsten. Voor een tuinliefhebber is dit echt het moment om vol trots je moestuin in stappen om je oogst binnen te halen.
Zorg ervoor dat je tijdig en regelmatig oogst. Oogst je groenten regelmatig om meer groei te stimuleren en te voorkomen dat ze overrijp worden of hun smaak verliezen.
Zoals je kan lezen heeft een tuinliefhebber best wel zijn bezigheid in de tuin in de maand juni. Aanplanten, onderhouden, zaaien, oogsten,… juni is echt een fantastische tuinmaand. Vergeet vooral niet te genieten van alle moois dat je tuin je te bieden heeft.
Kweek jij soms je eigen groenten of kruiden? Eet jij graag verse groenten?
Super interessant, bedankt om met ons te delen.
als ik een tuin had dan zal ik er zeker veel in zijn maar met de plantjes op mijn balkon ben ik ook wel heel blij. Daar bij bezoek ik graag tuinen en als ik als die mooie plantjes en bloemen ziet dan maakt dit mij ook vrolijk. Mooi blog met veel tips daarbij en natuurlik de fotos niet te vergeten.
Wat een inspirerend blog artikel dankjewel voor het delen! Ik ben dol op tuinieren maar dit wist ik nog niet.