Droom je van een leuke gezellige tuin maar heb geen groot budget om hieraan te spenderen? Dat is niet zo erg, want tuinieren hoeft niet duur te zijn. Je bent dus niet verplicht om jaarlijks honderden euros uit te geven aan het creëren of onderhouden van je tuin.
Ook hoef je niet alles in één keer te verwezenlijken. Een tuin heeft tijd nodig om te groeien en deze tijd kun jij benutten om alles naar smaak te gaan inrichten. Een beetje geduld en creativiteit doen wonderen.
Hier alvast een paar leuke tips om een tuin in te richten met een klein budget.
Bezoek kringloopwinkels, rommelmarkten en tweedehands websites.
Regelmatig stap ik wel eens een kringwinkel binnen. Doe jij dit ook wel eens, dan zal je ook wel gemerkt hebben dat sommige kringwinkels echt niet meer zijn zoals vroeger. Het is een beetje een kwestie geworden van echt een goede te vinden. Sommige kringwinkels hebben ook een buitenafdeling waar je tuingereedschap kunt vinden zoals tuinmeubels, bloempotten, etc.
Ook rommelmarkten kunnen je helpen om aan een mooie prijs spulletjes te kopen voor je tuin. Tenslotte als je er goede kramen tegenkomt tussen de tientallen kramen met kleding en kinderspullen.
Waar ikzelf ook al snel voor ga, zijn websites waar ze tweedehandsspullen verkopen. Denk maar aan 2dehands.be of via facebook. Daar heb ik al leuke dingen kunnen kopen aan een aangename prijs. De mensen zijn blij dat ze ervan af zijn en het spaart hen een ritje naar het containerpark of kringwinkel uit.

Gebruik zoveel mogelijk regenwater of grondwater.
Of je nu een grote of kleinere tuin hebt, dan loont het zeker de moeite om je regenwater op te vangen. Hiermee bespaar je al ontzettend veel op je waterfactuur. Wij hebben verschillende grote watertonnen om het regenwater op te vangen en ook grondwater.
Deze zaken durf ik de beste investering in mijn tuin te noemen. Vooral als ik zie hoeveel keer ik de tuin water geef, vooral dan als we een droge periode hebben tijdens de zomer. De tuin water geven is gelukkig iets wat ik ontzettend graag doe.
Zaai zelf in plaats van te kopen.
Vind je het fijn om te tuinieren dan loont het zeker de moeite om een paar zaaiprojecten op te starten. Zaadjes kopen is altijd een stuk goedkoper dan planten kopen, en dan zeker als je volgroeide planten koopt. Als je het slim aanpakt kun je hiervoor al snel wat keukengereedschap voor gebruiken, zoals wegwerppotjes en schaaltjes, eierdoosjes of eierschalen, …
Het enige wat je nodig hebt is geduld. En het is ook leuk om te doen, want het gevoel dat ik krijg als ik de kleine groene plantjes naar boven zie komen maakt mij altijd heel gelukkig. Je kunt ervoor kiezen om je eigen kruiden te zaaien of groenten zoals komkommer, pompoen, courgettes, ….
Tijdens de zomermaanden loop ik regelmatig de tuin rond met een zakje. Ik ga dan op zoek naar uitgebloeide bloemknoppen. Deze droog ik in de zon en daarna haal ik alle zaadjes eruit die ik het jaar daarop terug gebruik. De goed gedroogde zaadjes bewaar ik in een omslag met de naam van de plant/bloem erop.

Ruil met vrienden of buren.
Heb je zaadjes, stekjes of zaailingen te veel? Ruil ze met vrienden, familie of buren. Elke tuin heeft iets moois te bieden. Zie je iets leuks bij de buren, durf dan zeker om een stekje of zaadjes te vragen.
Een stekje groot brengen kan ook wel al eens mislukken en ja, dat heb ik ook al meegemaakt. Maar het loont zeker de moeite om te doen. Zo ruilde ik ook al met de buren en met vrienden.
Neem ook eens een kijkje op facebook want ook daar kun je groepen vinden die aan stekjesruil doen.
Let op met spotgoedkoop tuingereedschap.
Sommige winkels zoals Action verleiden je al snel met spotgoedkoop tuingereedschap zoals harkjes of tuinschepjes. En ja, ook ik heb me al laten verleiden en telkens had ik er spijt van. Zodra ik deze schepjes gebruik plooien ze alle kanten uit omdat het materiaal niet stevig genoeg is. Hetzelfde had ik voor met de goedkope tuinscharen die na twee keer gebruiken toch echt niet zijn wat het moet. Hetzelfde was van toepassing op hun dunne worteldoek, groene zak voor snoeiafval, etc.
Dit zorgde ervoor dat het op het einde van de rit allemaal een verloren aankoop was.
Dus schakelde ik over op een variant van betere kwaliteit die ik dan kocht in een tuincentrum. Hoewel ik ook niet direct koos voor het duurste product maar eerder iets er tussen in; ik ben nu wel tevreden over de kwaliteit en ik doe er ondertussen al jaren mee. Ik heb dus wel geleerde dat goedkoop niet altijd een goede koop is.
Wil tuinieren met een klein budget, laat de spotgoedkope Action producten dan toch even links liggen.
Hergebruik oude spullen.
Heb je bloempotten tekort maar geen zin om daar veel geld aan uit te geven? Kijk eens in je keuken of garage. Oude emmers, laarzen, kookpotten, houten kratten kunnen je hierbij zeker helpen om te tuinieren met een klein budget. Neem zeker even een kijkje op Pinterest voor ontzettend veel inspiratietips voor DIY projecten in de tuin.
Het loont ook wel eens de moeite om een medewerker of eigenaar van een brasserie of restaurant aan te spreken als je emmers nodig hebt. Een emmer is nu niet direct een design bloempot maar deze kunnen heel handig zijn om bepaalde groenten te kweken of misschien ben jij wel gek op aardbeien zoals mijn schoonvader.
Maak je eigen tuinmest.
Wij kopen al jaren geen meststoffen meer. Waarom zou ik daar geld aan uitgeven terwijl ik hier makkelijk zelf kan voor zorgen. Ideaal als je kiest om te tuinieren met een klein budget. In plaats van meststoffen aan te kopen, gebruiken wij andere alternatieven.
Zo vraag ik elk jaar aan de buren die wat verder wonen of we nog eens een kruiwagen paardenmest mogen ophalen. Hun pony staat op het weideland achter onze woning.
Maar de natuurlijke meststof die we altijd gebruiken is simpelweg kippenmest. Hoe je kippenmest gebruikt en wat de voordelen hiervan zijn, kun je via onderstaande link terugvinden.

Om de grond te verbeteren gebruik ik ook bananenschillen (de kamerplanten zijn er gek op), eierschalen (houden slakken op een afstand) en koffiedik. Als ik een grote hoeveelheid koffiedik nodig heb, dan spreekt mijn schoonmoeder even met de zaak waar ze meerdere keren per week koffie gaat drinken. Meerdere keren per week heb ik dan een paar emmers die ik rijkelijk in de tuin kan gebruiken.
Ideaal om zo te tuinieren met een klein budget.

Maak je eigen tuindecoraties.
Als je een beetje creatief bent, dan kun je snel en makkelijk je eigen originele tuindecoraties maken. Ook hiervoor is Pinterest een leuke site om inspiratie op te doen om zo te tuinieren met een klein budget.
Zo kun je met een oud theeservice, oude laarzen, restjes hout, … leuke voederhuisjes maken voor de vogels. Met de schelpjes die je telkens van het strand verzamelde kun je een mooie windgong maken. Het ideale moment dus om spullen een tweede leven te geven in je tuin.
Tijdens het opruimen van onze woning vorig jaar, kwamen we alweer terecht bij een kleine oude biljart die al jaren in de weg stond. Omdat het gewoon te duur was om deze te laten herstellen, heb ik deze omgebouwd tot bloembak. Hij staat nu te pronken in de tuin en hij is altijd een blikvanger tijdens feestjes. Vorig jaar heb ik er kruiden in gekweekt maar dit jaar zal hij vol met aardbeien staan. Ideaal, want nu hoeft mijn schoonvader zich niet meer te bukken om de aardbeien te plukken.
Kies voor vaste planten.
Als je wil tuinieren met een klein budget dan zijn éénjarige planten geen echte aanrader. Of het moet zijn de je een kei bent in het stekken van planten. Maar als je kiest voor vast planten dan heb je er jarenlang plezier aan. Je hoeft vaste planten dus ook maar één keer aan te kopen.
Heb jij ook nog een leuke tip om te tuinieren met een klein bugdet? Deel deze gerust via het reactie formulier. De lezers van dit blog en ikzelf zullen je dankbaar zijn.
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Hallo Tessa en bedankt voor je reactie. Dat is juist, tegenwoordig kun je in sommige kringwinkels ook plantjes terugvinden. Veelal komen die van mensen die zelf zaaien of stekjes nemen bij hun thuis. Als je dit graag doet, dan het je soms al snel iets teveel aan planten. Sommigen kiezen er dan voor om de planten die ze te veel hebben naar een kringwinkel te brengen.
Wat een fijne, prakitsche en vooral gemakkelijk toepasbare tips! Sommige kringloopwinkels verkopen tegenwoordig ook plantjes. Weet alleen niet of ze van dezelfde kwaliteit zijn als elders
Soms is er hier in de omgeving zo een ruil stekjes markt en is altijd leuk. Ik lever dan mijn stekkies in en neem dan ook soms wat mee terug. FB heb ik niet maar kringlopen bezoeken is wat ik ook graag doet. En al aardig wat spulletjes er weg gehaald wat ik kon gebruiken voor zowel binnen als balkon. Want een tuin heb ik niet. En die staat vol met bloemen en plantjes en er hangen verschillende planten met bakken aan het hek waar de insecten dol op zijn. En ook de zaadjes en stekkies komen nu omhoog al weet ik niet wat er uitkomt want die kreeg ik toegezonden van penvriendin. Maar ik ben dol op verrassingen. Dus we zien het later wel.
Wat heel goeie tips komen er in voor.
Hier kopen we meestal terras planten. De rest zijn al planten die jaren mee gaan die in de volle grond sta.
Bedankt,
Bij ons is het ook zo. Een paar terrasplanten en vaste planten in de tuin. Daartussen bodembedekkers met bloemetjes op met hier en daar wat bloembollen. Op andere stukjes zaai ik nog extra bloemen. Ik hou van kleur in de tuin.
De tip om bij kringloopwinkels een kijkje te nemen, vond ik echt heel goed. Heel raar maar daar denk je niet zo snel aan. Dankjewel Cindy voor de leuke tips.
Hallo Ella,
Bedankt voor je reactie.
Ja, soms kun je nog wel iets moois vinden in een kringwinkel voor de tuin. En ook ontzettend veel stenen bloempotten voor de kamerplanten, hoewel ik meestal kies voor standaard wit.
Wij halen de planten en bloemen voor in de tuin altijd bij de lokale kas, dat is een stuk goedkoper dan Intratuin en zo steun je de lokale ondernemer ook nog eens.
Een lokale kas is bij ons nog niet zo echt gekend. Maar je leert wel snel de verschillende tuincentra kennen en zo weet je snel waar je de beste prijs kunt vinden. Toen ik met onze tuin begon koos ik ook voor jongere planten die vrij snel groeien, want de grotere planten (die net hetzelfde waren), waren soms 3 keer duurder. Je moet dan wel wat geduld hebben om tot een mooie volle tuin te komen maar ik vind het net leuk om alles elk jaar te zien evolueren in de tuin.