Zijn spuitbussen nu niet meer schadelijk? Dat is het onderwerp waarover ik vandaag eens met jullie wil brainstormen. Het is namelijk een onderwerp dat al een tijdje in mijn gedachten zit en vandaag is het een ideaal moment op dit even neer te pennen en naar jullie opinie te luisteren.
Jaren geleden: Spuitbussen zijn schadelijk voor het milieu!
Jaren geleden was het groot nieuws: spuitbussen zijn slecht voor het milieu. Overal werd er gepraat over hoe spuitbussen onze ozonlaag beschadigden omdat ze CFK’s bevatten wat chloorfluorkoolwaterstoffen zijn.
Tijdens die periode kwamen leveranciers met alternatieven op de markt. We kent nog de handpompen voor producten zoals haarschuim, lak, etc…. En voor een bepaalde periode waren zo ook best populair.
Maar hoe zit het vandaag?
Toch vond ik persoonlijk dat het tijdperk van de handpompjes al snel voorbij was. Ook lees je vandaag niet veel meer over het schadelijk effect van spuitbussen. Integendeel, spuitbussen lijken precies terug in te zijn.
Producten die je voorheen nooit kon kopen in spuitbussen, vullen vandaag de rekken. Denk hierbij dan aan doucheschuim, spuitbussen om het toilet te reinigen, badkamersprays, keukensprays, sprayverf, spraylijm en zoveel meer.
Dan stel ik me telkens de vraag: is dit wel allemaal nodig?
Wat is er nu dan anders aan die spuitbussen?
Omdat ik al een lange tijd met deze gedachte in mijn hoofd rondloop en steeds de nieuwe uitvindingen met spuitbussen bestraffend bekijk, ben ik even iets gaan opzoeken.
Zo heb ik geleerd dat er in 1987 een internationale overeenkomst werd ondertekend, het Montreal Procotol. Deze overeenkomst verbood het gebruik van CFK’s (chloorfluorkoolwaterstoffen).
Op deze manier werd uiteraard de schade aan de ozonlaag aangepakt, maar…
Zijn onze huidige spuitbussen dus milieuvriendelijk?
Aangezien ik het vorige hoofdstuk afsluit met maar …, kun je waarschijnlijk al het antwoord raden op deze vraag. Onze huidige spuitbussen zijn dan misschien iets minder schadelijk voor onze ozonlaag, maar dat maakt ze niet onschuldig, verre van.
Na het onderteken van het Montreal Procotol, gingen producenten op zoek naar andere alternatieven. Helaas was de prioriteit er niet om te kiezen voor milieuvriendelijk maar zochten ze eerder naar een goedkope oplossing die wel nog mocht. De schadelijke stoffen (CFK’s) werden vervangen door HFK’s (hydrofluorkoolwaterstoffen), alweer een afkorting, en afhankelijk van het product een mengeling van butaan en propaan.
Deze producten bevatten nog altijd broeikasgassen en zijn brandbaar. Maar ook de fles op zich, meestal gemaakt van aluminium of staal blijft schadelijk voor ons milieu. Lege spuitbussen kun je ook niet snel zelf gaan hergebruiken voor iets. Mensen die snel, zonder er echt bij stil te staan, spuitbussen kopen zouden nogal verschieten als ze alle gebruikte flessen op 1 jaar bij elkaar zouden zien.
Uiteraard is er veel anders nu met alle richtlijnen betreffende recycleren, hoewel dit toch nog niet optimaal verloopt.
Waarom blijven bedrijven spuitbussen uitvinden?
Dat is uiteraard een goede vraag. En het antwoord is simpel: het verkoopt goed. Mensen worden al snel aangetrokken tot nieuwe producten die plots in de rekken staan.
Ook zijn producten in spuitbussen makkelijk in gebruik en de producten zijn best lang houdbaar. Maar hebben wij dit eigenlijk allemaal nodig?
Tips om minder spuitbussen te gebruiken.
Uiteraard zijn er betere alternatieven dan spuitbussen. Wil dit zeggen dat je direct alle spuitbussen moet uit de weg gaan? Zeker niet, sommige producten zijn nu eenmaal heel handig.
Maar als je de natuur wilt helpen zijn alle beetjes zeker en vast welkom. Indien elk gezin hier bewuster mee omgaat, kan dit een groot verschil maken.
Hieronder een paar tips hoe je het gebruik van spuitbussen kunt verminderen. Misschien is er wel één tip bij die voor jou werkt.
Laat je niet te snel verleiden door marketing.
Reclames op tv waar ze op een aantrekkelijke manier nieuwe producten aanbieden lijken soms zo onweerstaanbaar. Het is haast dat je ze moet kopen om in te zijn. Ook is het altijd wel leuk om nieuwe producten in de rekken te zien staan en dat maakt de kopers nieuwsgierig.
Laat je niet te snel verleiden door producten in spuitbussen die op zich onnodig zijn zoals de zogenaamde luxe douchefoams. Wat zullen ze volgende maand uitvinden? Tandpasta in spuitflessen die je gewoon in je mond spuit, laat inwerken en uitspoelen??
Kies ook nog eens voor de vaste producten.
Voor de komst van vloeibare douchegels, handzepen, scheerschuim in fles, … hadden we meer vaste producten. Je had stukken zeep. Het grote voordeel van een stuk zeep is dat je ze gewoon kunt kopen in een papieren of kartonnen verpakking en hierdoor zorgt een stuk zeep voor heel weinig afval.
Een stuk zeep onder de douche wordt wel wak als je het laat liggen. Na gebruik dien je deze dus ergens een droog plaatsje in je badkamer te geven.
Daarom geven veel mensen de voorkeur aan vloeibare zepen. Toch zijn deze alternatieven nog steeds beter dan het gebruik van spuitbussen. De flacons van vloeibare zepen kun je namelijk nog hergebruiken of terug opvullen. Zo kun je makkelijk de douchefoams vermijden, kiezen voor vaste handzeep of een handpompje dat je kunt bijvullen, een deocrème of deostick kopen in plaats van een spuitbus, …
Vervang een paar producten door navulbare flacons en kies voor grote verpakkingen.
Terwijl in bijvoorbeeld Amerika alles groter en groter wordt, is dit bij ons het omgekeerde. De rekken vullen zich met flacons die telkens een kleinere inhoud hebben.
Het is net of de consument deze kleine verpakkingen schattig vindt. Ook laten ze mensen die moeilijk kunnen kiezen al snel meerdere kleine verpakkingen in hun mandje leggen van bijvoorbeeld shampoo’s, douchegels, deodorants, … telkens met een ander geurtje of een zogenaamde andere werking.
Helaas komen deze kleinere verpakkingen ook altijd duurder uit en zorgen op het einde van de rit voor meer afval. Kiezen voor een grote verpakking en navulbare producten kunnen best een verschil uitmaken.
Maak eens je eigen producten of kies een natuurlijk product.
Tegenwoordig is het best in om je eigen natuurlijk producten te maken. Zo kun je cosmetica maken met koffie koffiedik, je haren en huid verzorgen met rozemarijn of zelf je eigen vegan gezichtslotion maken.
Maar je kunt ook kiezen voor natuurlijk producten. Vele winkels hebben ondertussen een groot aanbod maar daarom hoef je het nog niet zo ver te zoeken of veel geld hieraan uit te geven. Als je weet dat producenten hun producten in de kijker zetten omdat ze olijfolie, koffie (cafeïne), kokosolie, honing, ….. bevatten. Dan kun je ook gewoon de echte variant gaan gebruiken.
Zo koop ik echte ongeraffineerde kokosolie in glazen potten waar ik ontzettend lang mee doe en de potten kan ik daarna hergebruiken.

Gebruik jij veel spuitbussen?
Welke spuitbus zou jij makkelijk kunnen vervangen door een milieuvriendelijker product en welke spuitbus zou jij echt niet kunnen missen?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.