Een darmonderzoek of coloscopie is een inwendig onderzoek van de dikke darm. Het is een onderzoek waar nog veel taboe rond is en te weinig over gepraat wordt. Ook staan de meeste mensen niet te springen om een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren. Sommige uit gene of verlegenheid anderen omdat ze bang zijn dat dit onderzoek pijnlijk is. In dit artikel vertel ik jullie over mijn ervaring met een darmonderzoek.
Hoe moet je je thuis voorbereiden op een darmonderzoek of coloscopie?
Zodra je een afspraak gemaakt hebt voor een darmonderzoek, zal je instructies ontvangen over de voorbereiding van dit onderzoek. Deze voorbereidingen dien je zelf thuis te doen. Gedurende drie dagen voor het onderzoek dien je een restenarm dieet te volgen. De dag voor het onderzoek en de ochtend van het onderzoek moet je ook Moviprep gebruiken.
Meer informatie over deze voorbereiding en mijn ervaring kan je terugvinden in het artikel : Wat is een restenarm dieet + ervaring.
Is een coloscopie onder verdoving?
Voor een coloscopie krijg je een verdovend middel ingespoten in de ader van je arm terwijl je op de onderzoekstafel ligt. Dit middel zorgt ervoor dat je ontspant. Deze verdoving voel je direct na de spuit, je voelt je lichaam ontspannen, maar dit middel brengt je niet in slaap.
Hoe verloopt een darmonderzoek of coloscopie?
Voor dit specifieke onderzoek dien je de kleding van je onderlichaam, dus je schoenen, broek en slip, te verwijderen. Daarna mag je op de onderzoekstafel plaatsnemen. De verpleegster informeert je over de volgende stappen en wat je tijdens dit onderzoek mag verwachten.
De specialist zal je verzoeken om op je rug te gaan liggen en spuit daarna het verdovend middel in je arm. Daarna dien je op je linkerzijde te gaan liggen met opgetrokken knieën. De specialist brengt daarna het onderzoeksinstrument (camera + afzuigsysteem) via je rectum naar binnen. Door de verdoving ben je ontspannen en ik moet zeggen dat ik hiervan haast niets heb gevoeld.
Tijdens dit onderzoek zal de specialist eventueel resterend vocht wegzuigen, ook hier voelde ik niets van. Om makkelijk met het instrument door de darmen te kunnen gaan, vooral dan door de bochten van de darm, zal de specialist lucht in je darmen blazen. Dit ervaar je als buikkrampen die in mijn geval best pijnlijk waren. Ik voelde vooral deze pijnlijke krampen aan het begin van het onderzoek en halverwege.
Omdat ik nogal wat pijn had tijdens het inblazen van de lucht, verzocht de specialist me om op mijn rug te gaan liggen omdat sommige mensen hier een betere ervaring mee hebben en dat was bij mij ook het geval.
Als het instrument terug uit de darmen wordt genomen voelde ik best een opluchting en dit proces was zo goed als pijnloos.
Ik ben me er wel van bewust dat de ene persoon ten opzichte van een andere persoon hier een andere ervaring mee kan hebben wat de pijnlijke buikkrampen betreft.
Kan je meekijken tijdens een darmonderzoek?
Tijdens het darmonderzoek kon ik de camerabeelden bekijken op een tv-scherm. Ik vond dit best indrukwekkend. Ik wist niet dat de binnenkant van de darmen er zo mooi glad uitzagen. Het feit dat je deze beelden kan meevolgen zorgt ook wat voor afleiding tijdens het onderzoek.
Hoe lang duurt een coloscopie?
De coloscopie op zich duurt gelukkig niet zo lang. Je kan rekenen dat dit onderzoek ongeveer 10 minuten, maximum 15 minuten in beslag neemt. Na het onderzoek mag je even in een andere kamer rusten totdat de verdoving is uitgewerkt.
Is een darmonderzoek of coloscopie pijnlijk?
Zoals ik al omschreef in de topic ‘Hoe verloopt een coloscopie’ is het inbrengen van het onderzoeksinstrument niet pijnlijk. Maar misschien dat dit verschilt van persoon tot persoon. Wat wel pijnlijk was, zijn de buikkrampen die je krijgt wanneer men lucht in je darmen blaast. Deze pijn voel je niet gedurende het volledig onderzoek, maar enkel tijdens het inblazen van de lucht zodat het instrument makkelijk door de bochten in je darmen kan. Na het onderzoek kan je nog lichte last hebben van buikkrampen, deze krampen gaan over zodra de lucht terug uit je darmen is.
Bespreking resultaten + echografie.
Na de rustperiode zal de specialist de resultaten samen met jou bespreken. Ook zal hij een echografie maken van je darmen als bijkomend onderzoek. Dit bijkomend onderzoek is niet pijnlijk en neemt maar een paar minuten in beslag.
Mag je onmiddellijk na een darmonderzoek met de auto rijden?
Als je een darmonderzoek moet laten uitvoeren is het best dat je een chauffeur mee neemt. Je krijg namelijk een verdovend middel ingespoten die je na het onderzoek nog even blijft voelen. Je alertheid is dus niet de volle 100 %.
Heb jij ook ervaring met een darmonderzoek of coloscopie?
Heel informatief artikel. Fijn dat je deze ervaring deelt want zoals je al zegt hier is veel taboe over.