Een burn-out is een ernstige aandoening ten gevolge van langdurige stress en vermoeidheid. In vele gevallen wordt deze stress veroorzaakt door het werk, maar een burn-out kan ook het gevolg zijn van stress en vermoeidheid in het dagelijkse leven.
Het is belangrijk om een burn-out zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken.
Maar uiteraard is het nog belangrijker om erover te waken dat het nooit zo ver komt.
In dit artikel deel ik 10 waardevolle tips om een burn-out te voorkomen.
Ook interessant: 13 tips om stress te verminderen.
Maak stress bespreekbaar!
Wat is een burn-out?
Iedereen zal in zijn leven wel eens te kampen hebben met stress en vermoeidheid. Het is dan belangrijk om er over te waken dat deze stress je leven niet overneemt.
Wanneer je langdurig in een stress situatie verkeert, kan dit leiden tot een burn-out doordat je constant mentaal en fysiek in het rood komt te staan. Deze langdurige mentale en fysieke overbelasting maakt ons kwetsbaar met een burn-out als gevolg.
Hoe een burn-out herkennen?
Een burn-out kan je mentaal en fysiek kraken. Het moeilijke is om te herkennen dat je een burn-out hebt waardoor je steeds maar blijft doorgaan. En dit maakt uiteindelijk alles harder en moeilijker om te herstellen.
De symptomen van een burn-out kunnen ook verschillen van persoon tot persoon.
Het is dus belangrijk dat je even stil staat bij jezelf en je afvraagt:
Wie en hoe was ik vroeger? Wie en hoe ben ik nu?
En dat kun je alleen door even tijd te nemen voor jezelf en naar jezelf en je lichaam te luisteren.
De symptomen van een burn-out kunnen variëren.
Als je even de tijd neemt om naar jezelf te luisteren, zoals hierboven beschreven, kun je voor jezelf nagaan welke veranderingen je zoal hebt waargenomen.
De symptomen van een burn-out omvatten meestal:
Uitputting of oververmoeidheid.
Langdurige stress kan voor een aanhoudend gevoel van uitputting zorgen. Zelfs na het nemen van voldoende rust, heeft men het gevoel nog steeds mentaal en zelfs fysiek vermoeid te zijn. Een burn-out heeft al snel oververmoeidheid als gevolg.
Een eerder negatieve ingesteldheid.
Misschien merk je wel van jezelf dat je op bepaalde momenten niet zo rooskleurig in het leven staat. Lach je op momenten veel minder dan vroeger.
Maak voor jezelf op wanneer dit het geval is, want waarschijnlijk zijn het deze momenten die ervoor zorgen dat je je eerder ongelukkig voelt, dat deze momenten aan de basis liggen van je burn-out.
Fysieke klachten.
Langdurige blootstelling aan stress kan op termijn zorgen voor de verkramping van je spieren met bijvoorbeeld rug- en nekpijn als gevolg. Maar ook langdurige of snel wederkerende hoofdpijn kan een gevolg zijn van een burn-out. Luister naar je lichaam!
Een slechte nachtrust.
Een langdurige slechte nachtrust, zoals bijvoorbeeld moeilijkheden hebben met inslapen of meerdere keren per nacht wakker worden, kan er op wijzen dat er toch iets aan de hand is. Het is namelijk zo dat stress voor onrust zorgt. Een slechte nachtrust in combinatie met stress kunnen wijzen op een burn-out.
Stemmingswisselingen.
Een burn-out gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen. De ene dag voel je je sterk terwijl je je de dag erop ontzettend neerslachtig voelt. Ook kan de minste tegenslag er echt voor zorgen dat je dag als het ware ‘om zeep’ is. Het lijkt net of je minder mentale kracht hebt, om goed om te kunnen gaan met onverwachte zaken die op je pad komen. En dit terwijl je hiermee vroeger veel beter kon omgaan.
Concentratiestoornissen.
Mentale langdurige vermoeidheid kan er zeker voor zorgen dat je meer moeite ervaart met het concentreren op de zaken waar je mee bezig bent. Misschien ben je mentaal gewoonweg met te veel zaken tegelijk bezig en snak je gewoonweg naar rust in je hoofd.
Verminderde prestatie of afkeer ten opzichte van bepaalde taken.
Mentaal te veel op je bord hebben, kan er ook voor zorgen dat je van jezelf merkt dat je op bepaalde momenten minder presteert. Dit kan zich zowel thuis als op het werk voordoen.
Maar het kan zich op het werk ook voordoen dat je een afkeer krijgt van bepaalde zaken omdat deze je gewoonweg te veel stress bezorgen. Het is belangrijk dat je hierover kan praten met je leidinggevende.
Verandering in de eetlust.
Langdurige stress kan er ook voor zorgen dat je weinig plezier beleeft aan eten. Je lievelingseten smaakt plots niet meer zo fantastisch of je voelt je tijdens het eten onrustig.
10 tips om een burn-out te voorkomen.
Een burn-out mag je niet onderschatten. Het is dus belangrijk dat je deze aandoening snel herkent zodat je tijdig kan ingrijpen.
Hoe sneller je kan ingrijpen, hoe sneller je terug je kracht van voorheen kan terug vinden.
Neem tijd voor jezelf en sta even stil bij onderstaande 10 tips die jou hierbij kunnen helpen.
Tip 1 - Luister naar je lichaam.
Leren luisteren naar je lichaam is iets ontzettend belangrijks en spijtig genoeg doen we dit niet voldoende. Luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf.
In plaats van jezelf steeds te dwingen om blijven door te gaan ondanks vermoeidheid en pijn, kun je leren om naar je lichaam te luisteren en zo beter voor jezelf te zorgen. Gun je lichaam even wat rust.
Tip 2 - Ken jezelf, ken je grenzen.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Door de tijd te nemen om naar je lichaam te luisteren, leer je ook je grenzen kennen. Bewaak deze grenzen en leer om naar je lichaam te luisteren.
Als je lichaam je laat weten dat het nu eventjes genoeg is, dan is dit echt niet het moment om op dit tempo te blijven doorgaan. Neem voldoende rust.
Tip 3 - Neem voldoende rust.
Voldoende rust en een goede nachtrust zijn essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Zorg voor een goede slaaproutine zodat je lichaam voldoende rust krijgt. Mensen met een goede nachtrust zullen ook mentaal sterker staan in het leven.
Maar ook is het belangrijk om regelmatig even afstand te nemen van de dagdagelijkse verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan een paar dagen vakantie zodat je terug kan herbronnen.
Leef niet steeds in functie van anderen, maar doe regelmatig dingen die jij echt leuk vindt.
Tip 4 - Praat erover.
Vele mensen zien een burn-out als een zwakheid met als gevolg dat ze er niet zo snel zullen over praten. Dit is een veel gemaakte fout, want als je er niet over praat, kan er ook geen rekening mee houden worden. Dit zorgt als snel voor een hoop frustraties.
Enkel een goede communicatie kan zorgen voor oplossingen. Geef tijdig aan als jij problemen ondervindt, zodat men er ook rekening mee kan houden.
Tip 5 - Bewaak je werk-privébalans.
Een goede balans tussen je werk en je privé is ontzettend belangrijk. Laat je privé voor thuis en houd je werk voor op het werk. Heb je vrije tijd, durf er dan ook ten volle van te genieten door tijd te nemen om te ontspannen. Zet regelmatig iets leuks in je agenda om naar uit te kijken.
Tip 6 - Leer delegeren.
Het is niet omdat je alles kunt dat je daarom alles zelf moet doen. Door bepaalde taken te delegeren creëer je voor jezelf meer ruimte en tijd om je te concentreren om taken die voor jou echt belangrijk zijn. Je hoeft niet altijd alles zelf te doen.
Tip 7 - Stel realistische doelen.
Iedereen heeft wel bepaalde doelen die hij of zij wenst te bereiken en meestal streeft men ernaar om deze doelen binnen een bepaalde periode waar te maken.
Wees echter realistisch, vermijd perfectionisme en leg de lat voor jezelf niet te hoog.
Staar je ook niet blind op je doelen, maar kijk ook regelmatig even terug op wat je reeds allemaal verwezenlijkt hebt.
Tip 8 - Wees tevreden met jezelf en wat je hebt.
Veel mensen leven te veel in de toekomst en vergeten het heden. Ze denken steeds aan wat ze nog willen bereiken en vergeten daarbij stil te staan en te genieten van wat ze effectief hebben. Leer blij te zijn met wat je hebt.
Tip 9 - Het is niet omdat je het 'kunt', dat je het daarom 'moet'.
Het is niet omdat je goed bent in bepaalde taken of dingen dat je ze daarom steeds altijd moet doen. Doe het, omdat het je gelukkig maakt, omdat je er energie uit put. Laat je niet vangen door uitspraken zoals: ‘Kun jij dit even doen, want jij kunt dit toch zo goed.’ als men steeds meer taken naar je toe schuift.
Tip 10 - Je mag ook eens 'nee' zeggen.
Je mag ook eens ‘nee’ zeggen. ‘Nee’ zeggen is voor vele mensen best moeilijk. Toch bewijst het dat jij voor jezelf goed weet wat je prioriteiten zijn.
Misschien heb je dit weekend even nood aan rust en vragen vrienden om toch even af te spreken. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en je vrienden en weet dat ‘Nee, nu even niet’, niet het einde van de wereld is.
Weet ook dat ‘nee’ zeggen niet alleen van toepassing is ten opzichte van andere mensen. Leer ook eens ‘nee’ zeggen tegen jezelf. Had jij tal van plannen voor dit weekend, maar voel je je moe of uitgeput? Zeg dan even ‘nee’ tegen je drukke agenda, luister naar je lichaam en neem gewoon wat rust.
Een burn-out is soms moeilijk te herkennen, omdat we niet altijd voldoende de tijd nemen om stil te staan in het heden. Zo is het belangrijk om even stil te staan en te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.
Luister jij voldoende naar je lichaam? Leef jij het meest in het verleden, het heden of de toekomst?
Goede tips! Ik denk dat veel mensen wel eens tegen het randje aan zitten. Naar jezelf luisteren is zo belangrijk
Lijkt me ontzettend heftig… Goed dat je hier aandacht aan besteedt!
Nee, op dit mo luister ik heel slecht naarmijn lichaam. Heel fout. Fijne tips, hier kan ik wel watmee
Wat vooral belangrijk is, is dat je het onder ogen durft te komen. Veel mensen willen zich niet “aanstellen” , maar door al op tijd aan de bel te trekken kun je al een hoop winnen.
Handige en fijne tips geef je! Dit is een heel waardevolle post. Een hoop mensen zouden meer naar hun lichaam moeten luisteren en zichzelf op 1 moeten zetten.
Wat een fijne tips allemaal! Gewoon de natuur intrekken voor een fijne wandeling vind ik ook een aanrader
Wat een fijne tips zijn dit. Momenteel is er een hoge werkdruk op mijn werk, dus ik zorg er extra goed voor om tijd voor mezelf te nemen
Luisteren naar je lichaam is zo belangrijk, het zal mij niet meer gebeuren