Is je kind links of rechts gericht?

Tijdens gesprekken hoorde ik regelmatig wel eens “Ja, maar hij / zij is links gericht” of “Dat is normaal want hij /zij is links gericht”. Gezien ik geen exact idee had wat nu juist ‘linksgerichtheid’ was, ben ik dit even gaan opzoeken.

Het eerste artikel heb ik gevonden op de site www.fier-ontwikkelingsbegeleiding.nl.

Hieronder in het kort wat mij is bijgebleven van het artikel:

Studie

Het artikel is gebaseerd op een studie waargenomen wij 100 kinderen van de 2de kleuterklas. Dus kinderen die bepaalde zaken zoals lezen en schrijven nog niet aangeleerd werden. De studie is simpel: je laat de kinderen blokjes ordenen van klein naar groot en van links naar rechts. De studie toont aan dat 50% van de kinderen spontaan van links naar rechts werken en dat 50% van de kinderen spontaan van rechts naar links werken. Men geeft ook duidelijk aan dat linkshandig zijn niets te maken heeft met links of rechts gericht zijn m.a.w. het is niet omdat je linkshandig bent dat je daarom ook links gericht bent. Volgens het artikel heb je ook graden in de gerichtheid: licht, matig, sterk.

Cultuur

Ik leef in een culturele maatschappij die rechts georiënteerd is.

Wat wil dat zeggen volgens het artikel?

 • we lezen van links naar rechts
 • we rekenen van links naar rechts
 • tijd wordt gezien van links naar rechts : verleden ligt links, toekomst ligt rechts

Gevolgen

Bij links gerichte kinderen in een rechts georiënteerde culturele maatschappij heeft dat natuurlijk een aantal gevolgen.

Een rechts gericht kind dat leert schrijven zal dit spontaan van links naar rechts doen. De focus van dit kind ligt dan voornamelijk op het aanleren van het schrift. Bij een links gericht kind wordt deze focus dan steeds afgeleid: terwijl het kind het schrift aanleert dient het zich steeds ook extra te concentreren om dit van links naar rechts te doen. Door die extra focus in combinatie met de graad van links gerichtheid kunnen deze kinderen het dus moeilijker hebben om te leren schrijven. Hetzelfde is dus van toepassing voor andere zaken zoals rekenen, begrijpend lezen, …

Mijn besluit

Onderstaande is mijn eigen visie over dit onderwerp. Gezien we allen verschillend zijn, is het best mogelijk dat u als lezer een complete andere mening heeft. En dat is iets waar ik altijd voor open sta en best interessant vind. In mijn opinie is open communicatie met mensen met een andere visie verrijkend. Je kan steeds van elkaar bijleren. Heeft u een andere mening en wens je deze te delen, laat dan gerust een reactie achter.

Ik denk dat het best belangrijk is als ouder van een jong kind om te weten of je kind links gericht is als je leerproblemen vaststelt. Dit om het probleem te kunnen begrijpen, het nodige geduld op te brengen en voornamelijk om uw kind hierin te ondersteunen en helpen.

In onze maatschappij legt men de lat steeds hoger en hoger. Men verwacht steeds meer, zowel van volwassenen als kinderen. Dit brengt druk met zich mee. Een kind met studieproblemen al op heel jonge leeftijd kan hierdoor ontzettend gefrustreerd raken. Als de ouder dan ook al frustratie toont dan is dat niet ten goede van het kind. Maar als je als ouder de oorzaak kent, ben je al een stap verder om je kind te helpen. Dit klinkt natuurlijk veel makkelijker op papier dan in werkelijkheid. Maar dat is van toepassing voor de meeste zaken in het leven. Dan denk ik spontaan aan gezegden zoals: ‘waar een wil is, is een weg’ en ‘moeilijk gaat ook’, …

In onze maatschappij gaan de meeste mensen vaak zaken ‘vergelijken’. Men vergelijkt onze jobs, functies, woonst, uiterlijk, … met andere mensen. Ik denk dat iedereen hieraan wel schuldig is. Op zich is hier niets mis mee zolang men ermee kan omgaan dat anderen het misschien beter hebben. Vergeet niet dat niet alles is wat het lijkt. Je buur kan misschien een hogere functie hebben, maar misschien ben jij gewoonweg gelukkiger in jouw job. En uiteindelijk is ‘gelukkig zijn’ toch dat ene ding waar we allemaal naar streven. Het vergelijken van de prestaties van je links gericht kind met een rechts gericht kind zou dus niet correct zijn in mijn ogen en enkel toedragen tot frustraties.

In mijn opinie heeft de gerichtheid van het kind ook niets te maken met hoe slim ze zijn. Een links gericht kind heeft gewoon te maken met meer uitdagingen om zaken aan te leren.

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over links gerichtheid dan de zaken die ik aanhaal in dit artikel. Zoals links gerichtheid bij volwassenen. Ook zijn er tal van artikelen te vinden over de eigenschappen van het links deel ons brein en het rechts deel. Nog veel materie dus betreffende dit onderwerp om over te ‘brainstormen’.

Interessante artikelen

Vond u dit artikel interessant? Dan verwijs ik je graag door naar onderstaand posts.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Is je kind links of rechts gericht?

 1. Frederique

  juli 19, 2021 at 9:35am

  Ik heb er niet eerder over gehoord. Als kind schreef ik zowel in het Frans als in het Arabisch dus van links naar rechts en van rechts naar links.

 2. mckleuver

  juli 18, 2021 at 11:56am

  Interessant om te lezen. Ik heb nog nooit van links- of rechtgerichtheid gehoord. Maar wat je zegt: daar zit wel wat in.

 3. Claire

  juli 16, 2021 at 11:32am

  Wat een interessant artikel! Ik kan er nog niet helemaal over meepraten omdat mijn dochtertje 15 maanden oud is. Maar ik ga je artikel wel opslaan! Dankjewel voor het delen!

 4. Nicole Orriëns

  juli 16, 2021 at 11:31am

  Oh zooo! Ik dacht eerst dat het ging over politiek links of rechts gericht. Interessant om mij ervan bewust te worden dat cultuur hierin zo’n grote rol speelt!

 5. Cheryl

  juli 16, 2021 at 11:25am

  Wat interessant! Ik heb zelf een kind die naar groep 2 gaat (2e kleuterklas) en zal hem vandaag eens een rijtje blokken laten ordenen om te kijken hoe hij dat doet

 6. lodi

  juli 16, 2021 at 10:59am

  Wat interessant, ik heb het zo nooit zo bekeken, maar wat je zegt over de kleuterperiode klopt natuurlijk helemaal.

 7. lindaschrijfthetop

  juli 16, 2021 at 10:46am

  Leuk om te lezen, ik heb 2 linkshandige kids. De middelste wandelt overal doorheen. De jongste heeft problemen met rekenen en begrijpend lezen. Maar de middelste schrijft links en voetbalt rechts. Of daar ook verandering in zit weet ik niet.

 8. CoachBert62

  april 30, 2021 at 11:37am

  Leuk verhaal! Ik heb ook ooit een artikel geschreven over links en rechtshandig in de sport. Hierover ook meer op mijn blog. Ik kreeg hier veel reacties op en zelfs een tip om de opleiding Neurotraining bij het Instituut Toegepaste Neurotraining te volgen. Dit heb ik ook gedaan.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!