Wat is vriendschap?

Wat betekent vriendschap voor jou? Dit is een vraag waarover ik het vandaag even wil hebben. Ook ben ik benieuwd naar jullie definitie van vriendschap. Laat gerust je reactie achter onderaan deze pagina.

Het start allemaal best op dezelfde manier. Je komt in contact met iemand, knoopt een gesprek aan… Zolang jullie beiden op zoek zijn naar hetzelfde, zijnde vriendschap, dan bestaat de kans dat jullie een vriendschap kunnen opbouwen. Uiteraard kan dit anders verlopen als blijkt dat de verlangens niet op dezelfde lijn zitten. De ene persoon kan gewoon interesse hebben in vriendschap terwijl de andere eerder op zoek is naar een liefdespartner. Dit kan het opbouwen van een vriendschap iets moeilijker maken aangezien die ene persoon niet krijgt waarnaar deze verlangt.

Los van dit, heb ik best mijn eigen visie over vriendschap. Hieronder de punten die voor mij belangrijk zijn.


Evenwicht.

Ik vind een bepaald evenwicht best belangrijk. Maar wat bedoel ik hier nu mee?

Met evenwicht bedoel ik dat beide partijen hun verhaal kunnen doen. De kans krijgen om je ervaringen te delen en luisteren naar de andere partij. Als ik het gevoel krijg dat ik enkel gebruikt word als pispaal dan gaat het al een beetje mis. Versta me niet verkeerd, mensen kunnen altijd terecht bij mij als ze even hun frustraties kwijt willen. Ik zal dan ook geduldig luisteren en indien verzocht, mijn mening geven. Het is fijn om je verhaal te kunnen doen en als iemand naar je luistert. Bij vriendschap is het dan ook belangrijk dat je dit fijne gevoel ook aan de andere geeft. Mensen die uitsluitend gehoord willen worden, maar er nooit bij stilstaan dat de andere misschien ook even iets kwijt wil, ga ik dan ook snel uit de weg. En dat is wat ik bedoel met een mooi evenwicht.

Ook ikzelf moet hiermee rekening houden. Aangezien ik niet op veelvuldige momenten met vrienden afspreek, kan ik ook wel eens non-stop beginnen te praten. Gewoon omdat het weeral zo lang geleden is dat ik die persoon heb gezien en over-enthousiast ben op dat moment. Maar gelukkig moet ik ook van tijd tot tijd even ademen 🤪.


Liegen en roddelen, laat maar zijn.

In mijn ogen, als je liegt tegen iemand dan is er geen echte vriendschap tussen jullie. Liegen tegen iemand is een groot gebrek aan respect. Waarom zou je ook liegen? Vriendschap gaat onder andere over het respecteren van elkaars mening en hierover een interessant gesprek kunnen voeren. Vriendschap gaat ook over elkaar kunnen aanvaarden zoals ze zijn, zodat iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Kunnen beide partijen zich hierin vinden, dan ben je al goed op weg om een mooie vriendschap op te bouwen. Kunnen beide partijen dit niet, laat dan maar zijn.

Roddelen over je vrienden hoort er ook niet bij. Als ik een bepaald mening heb over mijn vrienden dan weten mijn vrienden dit. Bij echte vriendschap kan je je mening delen en hierover praten. Je aanvaardt en respecteert elkaar zoals jullie zijn, zelfs al zijn jullie heel verschillend.

Iemand gaan ‘slecht maken’ is gewoonweg onaanvaardbaar.


Het is geen wedstrijd.

Waar ik het vroeger moeilijk mee had was “druk”. Wat bedoel ik hier nu mee? Ik zal jullie even een voorbeeld geven. Iemand belt je op en het eerste wat ze tegen je zeggen is: “Leef jij nog want jij belt niet?“, “Ik dacht ik bel maar even want jij belt toch niet.” Eerlijk gezegd krijg ik daar zenuwen van. Moet ik nu echt een kalender gaan bijhouden wie ik wanneer moet gaan bellen? Het is toch geen wedstrijd. Het geeft me soms het gevoel dat er bij deze vriendschappen een aantal verplichtingen horen.

Gelukkig heb ik nu mensen in mijn omgeving die me aanvaarden zoals ik ben. Zoals ik al schreef in mijn artikel Introvert en Extravert ben ik van nature introvert. Ik vind het fijn om bij te praten met vrienden en op dergelijke momenten staat mijn mond niet stil, maar ik kan er best van genieten om alleen in mijn wereldje te zijn. Het belangrijkste is dat als een vriendin me nodig heeft, ik alles laat vallen om er voor haar te zijn, zelfs al heb ik haar een tijdje niet gesproken.


Aan vriendschap hangt geen prijskaartje.

Heel wat jaren geleden hield een vroegere vriendin van mij een verjaardagsfeestje. Toen de gasten weg waren zei ze: “Amaai, ik ga veel werk hebben om nu op internet na te kijken hoeveel deze cadeaus allemaal gekost hebben“. Toen ik dat hoorde viel mijn mond open van verbazing. Elke keer ze van iemand een geschenk ontving, keek ze op internet na hoeveel de mensen hieraan hadden uitgegeven. Excuseer?

Als ik een cadeau voor iemand koop, beslis ikzelf wat ik zal kopen en het budget ik hier aan spendeer. De ene keer vind ik iets leuks aan een mooi prijsje, de andere keer is het misschien iets duurder of soms knutsel ik zelf wel eens iets in elkaar met bijvoorbeeld mooie foto’s. Ik koop niet snel om te kopen. Heb ik op de dag zelf nog geen geschikt cadeautje gevonden dan zeg ik dat gewoon. Maar persoonlijk gaat het bij mij om de gedachte. Je toont dat je met deze persoon bent bezig geweest in je gedachten. Ik zal ook nooit een rekening maken waarin ik cadeautjes die ikzelf gekregen heb ga vergelijken met wat ik ga geven. Het draait nog steeds om de attentie.


Dit zijn dus een paar zaken die voor mij best belangrijk zijn. Wat is voor jullie belangrijk in een vriendschap? Geef gerust jouw mening onderaan deze pagina.

Liefs

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Wat is vriendschap?

 1. lindaschrijfthetop

  juni 25, 2021 at 8:56am

  Ik vind de balans heel belangrijk. Ieder moet wat kunnen zeggen en het is niet alleen maar vertellen of alleen maar luisteren maar een combi van.

 2. Rory Blokzijl

  juni 15, 2021 at 10:11pm

  Vriendschap betekent voor mij wederzijds respect, begrip en aandacht voor elkaar. Natuurlijk kan soms de een meer te vertellen hebben, maar in de basis zou de balans moeten kloppen. En acceptatie. Van de grillen, narrigheid, liefde en eigenlijk alles. Met mijn beste vriendin klopt het inmiddels helemaal. Als we een afspraak zouden hebben en ze zegt het op het moment zelf af is dat geen enkel probleem. Ook niet als ik naar haar toe zou zijn gereisd. En dat geldt ook zo andersom.

 3. Nienke van Oosten

  juni 15, 2021 at 10:17am

  Ik denk dat wij wel redelijk overeen komen qua wat we belangrijk vinden in een vriendschap. Ook ik ben zo iemand die gerust een week niets van zich kan laten horen.

 4. Claire

  juni 14, 2021 at 6:58pm

  Wat omschrijf je dat prachtig! Ik sluit mij er helemaal bij aan. Wat ik ook belangrijk vindt is om elkaar te steunen, in goede en slechte tijden (maar ook in goede!). En dat het niet uit maakt of je elkaar ziet in je joggingpak of met je mooiste kleren aan.

 5. Joyce

  juni 14, 2021 at 1:03pm

  Vriendschap is voor mij dat je altijd bij elkaar terecht kan. In goede en slechte tijden. En laat ik die slechte tijden afgelopen jaar hebben meegemaakt. Helaas een paar vrienden verloren onderweg.

 6. Gabriëlle Bollen

  juni 13, 2021 at 2:10pm

  Vriendschap betekent voor mij … zeggen dat ze je steunen , welke beslissing je ook neemt. Dit is zo onvoorwaardelijk, dat voel je in elke vezel.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!