Wist je dat strooizout gevaarlijk kan zijn voor je hond?
Persoonlijk vind ik dat de winter ontzettend veel charme heeft. Ik kan genieten van een ijskoude maar zonnige dag. En zodra de sneeuw valt, heb ik zeker mijn fototoestel in de hand want dan kan je echt genieten van spectaculaire landschappen.
Het is dan ook zalig om een wandeling te maken en te genieten van de koele lucht. Uiteindelijk kan ik soms meer genieten van onze lange wandelingen met de honden in de winter dan in de zomer als het te heet is. In de zomer zullen we op hete dagen er alles aan doen om onze honden koel te houden. Gaan wandelen op hete ondergrond in de open zon doen wij dus nooit met onze honden. We kiezen dan eerder voor een ochtend of late avondwandeling in het bos.
Ook interessant: Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?
Ik kan dus echt wel van het winterlandschap genieten zolang ik er niet met de auto door moet; rijden in de sneeuw of op ijzel vind ik angstaanjagend.
Gelukkig zijn er strooidiensten die alles veilig voor ons maken en door gebruik van strooizout de wegen terug berijdbaar maken. Strooizout is dan ook een belangrijk hulpmiddel die tal van ongelukken op de weg voorkomt maar wist je dat strooizout ook een gevaar kan betekenen voor je hond?
Ook in de winter houden wij rekening met onze honden.
Het strooizout dat onze wegen dan veilig houdt, brengt de gezondheid van jouw viervoeter in gevaar.
Hoe gevaarlijk is strooizout?
Omdat ik nieuwsgierig was naar hoeverre strooizout nu schade kan aanrichten, ben ik dit even gaan opzoeken op de site van het Antigifcentrum. En dit is wat het Antigifcentrum te vertellen heeft over het gevaar van strooizout voor je hond.
Vooral bij kinderen is voorzichtigheid geboden. Als een kind valt op plaatsen waar gestrooid is, kan het smeltwater een lokale huidirritatie veroorzaken, zeker als er een schaafwonde is. Er zijn gevallen van brandwonden beschreven na een langdurig contact van calciumchloride met de huid.
Bij oogcontact met korrels strooizout kan er een tijdelijke oogirritatie met een oppervlakkige verwonding optreden.
Bij inname van een 10-tal korrels strooizout kunnen spijsverteringsstoornissen optreden als misselijkheid, braken en buikpijn. Inname van grotere hoeveelheden kan tot een zoutvergiftiging leiden. Als een kind de vingers in de mond steekt na aanraking met strooizout, kan ook daar een lichte irritatie ontstaan. Het zal ook zout smaken.
Strooizout bestaat meestal uit natriumchloride of uit een mengsel van natriumchloride en calciumchloride. Het toevoegen van calciumchloride maakt de werking van het strooizout bij lagere temperaturen effectief.
Strooizout is op zich geen buitengewoon gevaarlijk product. Maar voorzichtigheid is toch geboden, want strooizout kan, bij langdurig huidcontact en bij oogcontact irritatie veroorzaken. Bij inname van strooizout kunnen symptomen optreden naargelang de ingenomen hoeveelheid. Strooizouten die calciumchloride bevatten irriteren meer dan deze op basis van natriumchloride.
Strooizout een gevaar voor je hond?
Als je nog twijfelt of strooizout een gevaar betekent voor je hond kan je het uiteraard zelf even testen door je handen nat te maken en in te smeren met strooizout. Krijg je irritatie, gaat de huid barsten, voel je pijn? Dit is namelijk het effect van de bestanddelen van strooizout en dit product zal eveneens de poten van je hond beschadigen. Ook bestaat de kans dat hij na een wandeling de poten schoonlikt en zo het zout naar binnen krijgt. De kans dat hij het zout binnen krijgt tijdens de wandeling is al vrij groot.
Zodra wij merken dat de strooidiensten actief zijn, passen wij onze wandelingen aan. We vermijden dan steevast wandelingen langs gestrooide wegen. Na elke wandeling spoelen wij voor alle zekerheid de poten proper.
Wees waakzaam op symptomen zoals misselijkheid, braken of diarree. Soms kunnen de symptomen pas een paar dagen later naar boven komen. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.
Strooizout en het milieu.
Hoewel strooizout uiterst handig is, is het goedje toch niet zo onschuldig. Denk dan ook na of het bestrooien van elke buitentegel wel echt noodzakelijk is.
Op 21 april 2021 werd er namelijk een studie gepubliceerd waar men aantoont dat de toevoeging van zout aan het milieu wereldwijd ernstige gevolgen kan hebben op de zoetwatervoorziening en de algemene gezondheid van de mens.
Ook interessant: Gazonmest kan giftig èn dodelijk zijn voor je hond!
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Oh wauw, dit wist ik dus echt helemaal niet. Heel goed om te weten!
Oh ik heb daar dus werkelijk nooit bij stilgestaan. Nu heb ik ook geen hond maar überhaupt…
Hier kunnen we ook heel erg genieten van de sneeuw en mooie witte landschappen met een zonnige blauwe lucht er boven. Minder stil sta ik bij het feit van het strooizout met de natuur doet en inderdaad, met kleine kinderen of honden.
Ik zie ze hier in de buurt ook wel eens honden “sokjes” aan doen zodat ze minder snel last hebben van het strooizout. Zo kan hij toch lekker mee ravotten buiten in de sneeuw en geen last hebben van ” verbranden” voetzolen door kou, ijs of strooizout.
Mijn ouders hebben een hond en ze tillen hem op naar het grasveld en vegen zijn pootjes goed af als ze terug komen. Mijn katten komen niet buiten.
Ik doe precies hetzelfde, waar gestrooid is loop ik met een boog omheen. En zodra we thuis zijn maak ik de pootjes schoon.
Ik ben blij dat het fietspad gestrooid wordt maar ook wel bewust van het zout in de natuur er gaan miljoenen kilo’s de straat op
Echt nooit geweten! Moet ik zeggen dat ik sneeuw nooit weghaal want mijn hond vindt dat wel geweldig haha!
Net als jij vind ik sneeuw leuk en mooi, maar wat je zegt: niet als je er door moet. Ik maak me dan ook altijd zorgen om man en kinderen en durf alleen maar 30 km per uur te rijden. Daardoor krijg ik allemaal ‘drukkers’ achter me aan en krijg ik nog meer stress!