Vlinders herkennen lijkt de dag van vandaag precies wat moeilijker dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. De reden hiervoor is simpel. Vlinders zijn namelijk veel zeldzamer geworden dan vroeger.
Ik herinner me nog als kind dat wij in de tuin een stuk hadden met ontzettend veel margrieten. Deze bloemen zaten in de lente en zomer altijd vol met bijtjes en prachtige vlinders. Mijn vader zei steeds: “Kijken mag, maar je mag ze niet aanraken of vangen, want dat is heel slecht voor de vleugeltjes van de vlinders”. Hij nam dan ook de tijd om mij meer over vlinders te vertellen, wat hun namen waren en hoe je ze kon herkennen.
Het is best spijtig dat we nu veel minder vlinders in de tuinen zien dan vroeger. Om vlinders aan te trekken heb ik tal van bloemen in de tuin geplant. En telkens ik vlinders zie, denk ik terug aan de tijd van toen, de tijd van de margrieten en mijn vader die me meer vertelde over vlinders.
Wil jij ook de vlinders in je tuin herkennen? Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende vlinders en wat hun kenmerken zijn.
Ook interessant: Herken jij de vogels in je tuin?
1 & 2 - De Grote Vos en de Kleine Vos
De Grote Vos of Nymphalis polychloros en de Kleine Vos of Aglais urticae zijn best moeilijk om van elkaar te onderscheiden. Ze hebben namelijk beiden een bruinoranje kleur met zwarte stippen op de vleugels en witte stippen op de rand van de vleugels. Deze vlinders kom je regelmatig tegen in tuinen met veel bloemen.
Wat is nu het verschil tussen de Grote Vos en De Kleine vos? Als je geluk hebt dat de vlinder lang genoeg blijft zitten, bekijk dan even de stippen op de onderkant van de bovenvleugel. Het verschil zit hem namelijk in het aantal stippen. Bij de Grote Vos tel je 4 stippen, bij de Kleine Vos tel je 3 stippen. Tel de stippen gerust even na op onderstaande foto’s.
3 - Het Koolwitje
Koolwitjes of Pieris rapae kom je nog wel regelmatig eens tegen in de tuin, maar meestal zien mensen die groenten kweken ze niet graag komen. Deze vlinder zal haar eitjes in koolbladeren leggen. De rupsen van het koolwitje zijn namelijk gek op verschillende koolsoorten zoals bloemkool, witte kool, spruitjes, spitskool,…
Koolwitjes kun je makkelijk herkennen door hun witte en zachtgele kleur met twee zwarte stippen op hun vleugels.
4 & 5 - Het Boomblauwtje en het Icarusblauwtje
Het is best wel verwarrend om deze twee blauwe vlinders te herkennen. Het Boomblauwtje of Celastrina Argiolus en het Icarusblauwtje of Polyommatus icarus zijn namelijk alletwee … blauw. Toch hebben zowel het Boomblauwtje als het Icarusblauwtje hun specifieke kenmerken. En als je daar attent op bent, kun je deze twee prachtige vlinders al snel van elkaar onderscheiden.
Persoonlijk vind ik het Boomblauwtje het makkelijkst om te herkennen. De bovenzijde van hun vleugels hebben de prachtige blauwe kleur en in de randen kun je zwart en zwarte strepen waarnemen. Maar als je echt zeker wil zijn, bekijk dan even de onderzijde van de vleugels. De onderzijde van de vleugels van het Boomblauwtje zijn namelijk niet blauw maar mooi zilverwit met kleine zwartje stipjes. En dat maakt dat het boomblauwtje voor mij makkelijk herkenbaar is. Een voorbeeld van de onderzijde van de vleugels kun je goed zien op onderstaande foto.
Het Icarusblauwtje of Polyommatus icarus kan nogal voor verwarring zorgen. Zo heeft het mannetje een mooie blauwe kleur terwijl het vrouwtje bruin is. Het Icarusblauwtje heeft ook een mooie donkere rand rondom de vleugels met witte franjes.
6 - Het Oranjetipje
Een vlinder die je best makkelijk kan herkennen is het Oranjetipje of Anthocharis cardamines. Echter is er wel een verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.
Zoals de naam al doet vermoeden heeft het mannetje witte vleugels met oranje uiteindes aan de bovenvleugels. Het contrast tussen het wit en het oranje valt goed op. Het vrouwtje daarentegen heeft volledig witte vleugels met zwarte stippen. Vooral in het voorjaar kun je ze al snel terugvinden op plaatsen waar veel bloemen zijn.
7 - Het Bont Zandoogje
De 7de vlinder in dit lijstje is het Bont Zandoogje of Pararge aegeria. Het Bont Zandoogje is een bruine vlinder met lichte bruine/beige stippen. Je kunt hem nog beter herkennen door de zwarte stip met wit puntje (oogjes genaamd) op elk van zijn bovenvleugels en telkens 3 dergelijke stippen op de ondervleugels. Deze vlinder kun je nog op vele plaatsen terugvinden.
8 - De Gehakkelde Aurelia
Misschien dat het Bontje Zandoogje en de Gehakkelde Aurelia of Polygonia c-album wat voor verwarring zorgen door hun kleuren. Maar als je goed kijkt, dan zie je toch wat duidelijke verschillen tussen deze twee vlinders.
Zo is de Gehakkelde Aurelia eerder oranje dan bruin van kleur en heeft deze eerder donkere stippen en geen ogen (zwarte stippen met een witte stip in het midden) op de vleugels.
Wat de Gehakkelde Aurelia goed herkenbaar maakt, is de rand van hun vleugels die nogal scherp afgetekend is of gekarteld. Als je de bovenvleugels goed bekijkt, dan zie je dat de buitenranden telkens een C-vorm in hun vleugels hebben.
9 - De Dagpauwoog
Een vlinder die je bij ons regelmatig in de tuin ziet, is de Dagpauwoog of Aglais io. Deze vlinder heeft een oranje kleur met bruine vleugelranden, maar vooral de vlekken in de vorm van een oog die je telkens op de buiten/bovenkant van elke vleugel kan terugvinden, maakt deze vlinder heel herkenbaar. Deze vorm van vlekken lijkt sterk op de tekeningen die pauwen in hun veren hebben.
Deze vlinders bezoeken graag tuinen met kleurrijke bloemen. Je ziet ze dan rustig van de ene bloem naar de andere bloem vliegen.
10 - De Koninginnenpage
De Koninginnenpage of Papilio machaon is een opvallende verschijning. Ik zie het altijd als een klein tuinwonder als ik een Koninginnenpage in de tuin spot, wat toch best zeldzaam is.
Deze vlinder kun je makkelijk herkennen door zijn opvallende kleuren en fijne tekeningen. De vleugels hebben een zachtgele basiskleur met zwarte tekeningen. De onderste vleugels hebben blauwe vlekken met aan de binnenkant telkens 1 oranje vlek. De onderste vleugels hebben ook elk een kort staartje.
Deze vlinder is met zijn spanwijdte van ongeveer 7 à 8 cm best een grote vlinder.
Uiteraard is dit lijstje niet compleet en kun je ook andere vlinders in je tuin of tijdens een wandeling tegenkomen. Een leuke app die je dan kan gebruiken is de ObsIdentify App. Deze app zal je niet enkel helpen om vlinders te herkennen, maar ook andere insecten, dieren en planten. Ontzettend handig voor mensen die graag wandelen en ontdekken.
Kun jij ook zo genieten van de unieke schoonheid van vlinders?
Komen vlinders regelmatig jouw tuin bezoeken?
Leuke blog! En ja, ik kan er zeker erg van genieten! Ik zie vooral de Dagpauwoog en koolwitjes in onze tuin.
Bij ons zie je de Dagpauwoog en de Koolwitjes ook het meest. Je zou onze vlinderstruiken moeten zien, die zitten in de zomer vol met vlinders. Ah dat maakt mij telkens zo gelukkig.
Corrina ; ik kan er zeker van genieten
Bij ons vakantie huisje wordt dit jaar een tuin aangelegd en ik hoop dat we daarna ook vinders gaan zien
Vroeger kon ik hier uren mee bezig zijn. Vlinders zijn zo mooi en fascinerend! Zou ook heel graag weer een mooie tuin willen hebben
Ik zie regelmatig het oranjestipje, een koolwitje en wat ik denk dat de admiraalvlinder is. Vlinders herkennen of in ieder geval proberen doe ik graag!
Ik ben dol op alles wat leeft in de tuin. Ook hier zie je veel.minder vlinders/ insecten
Wat hou ik van vlinder, heb dan ook super veel planten staan waar vinder naar toe komen.
Gelukkig hebben wij in onze groene tuin nog regelmatig vlinders op bezoek. Vooral de Dagpauwoog en de grote of kleine vos. Er fladderen ook soms witte vlinders rond, maar helaas de blauwe nog nooit bij ons gespot. Ik ga vanaf nu nog beter mijn ogen open houden!