Bieslook is een heerlijk en veelzijdig kruid dat je op heel wat manieren kunt gebruiken in de keuken én daarbuiten. Mensen die graag hun eigen kruiden kweken of kopen zullen al snel bieslook in huis halen.
Het is een kruid die je voor tal van zaken kunt gebruiken en ook heel makkelijk om zelf te houden in de tuin of potten. Ikzelf haalde vorig weekend al bieslook in huis, samen met thijm, salie en basilicum. Deze staan nu allemaal mooi in mijn kruidentuin.
Heb jij ook bieslook staan? Dan weet je dat deze plant snel groeit en je er best veel kunt van oogsten. Hier alvast tal van tips om bieslook te gebruiken zodat je ten volle kunt genieten van dit kruid.
Bieslook gebruiken in de keuken.
Bieslook kun je haast op elk gerecht strooien.
Net als peterselie, kun je bieslook haast op elk gerecht strooien ter verfraaiing. Een beetje fijngesneden bieslook maakt het geheel net was frisser en lekkerder. Bieslook kun je gebruiken voor het afwerken van onder andere aardappelgerechten, soepen, eiergerechten, pasta en salades.
Maak je eigen kruidenboter met bieslook.
Meng zachte boter met verse fijngehakte bieslookstengels. Je kunt hiervoor gezouten of ongezouten boter gebruiken en zelf naar smaak wat zout toevoegen. De liefhebbers kunnen wat knoflook toevoegen. Voeg wat fijngesneden peterselie toe en je hebt een hemelse kruidenboter. Kruidenboter is een geweldige toevoeging bij de barbecue en op stokbrood.
Zomerse eiergerechten.
Geef je eiergerechten een zomerse afwerking met dit kruid. Koude eierschotels kun je afwerken met vers gesneden bieslook. Gebruik je bieslook in warme eiergerechten, voeg dit kruid dan toe op het einde voor een fris resultaat boordevol smaak.

Zomerse salades om van te genieten.
Tijdens de warmere maanden kunnen we echt genieten van lekkere salades. En dan mag dit kruid zeker niet ontbreken. Denk maar aan de traditionele koude aardappelsalade of misschien maak jij graag wel je eigen tonijnsalade.
Ben je niet zo gek op uien, dan is het gebruik van bieslook een perfecte vervanger door zijn subtiele, frisse smaak.
Heerlijke bieslooksausjes.
Frisse bieslooksausjes zijn heel snel en makkelijk te maken. Meng wat fijngesneden bieslookstengels met roomkaas, zure room of yoghurt. Voeg daarna wat citroensap, peper en zout toe om het geheel op smaak te brengen. Ideaal bij zomerse gerechten en barbecues.

Bieslook gebruiken buiten de keuken.
Bieslook tegen bladluizen.
Sommige planten zijn best gevoelig voor bladluizen. Gebruik jij liever natuurlijk producten om dit probleem aan te pakken dan is dit kruid ideaal. Het schijnt dat bladluizen er niet van houden, ideaal dus om deze plant te gebruiken als natuurlijke bescherming voor andere planten.
Ook mieren houden er niet van.
Bieslook is ook een van de planten die je kunt gebruiken om mieren op een afstand te houden. Andere planten die hierbij ook helpen zijn: lavendel, afrikaantjes, basilicum, oregano, rozemarijn, marjolein, salie, knoflook, ….

Je maakt er bijtjes en vlinders blij mee.
Bieslook vormt mooie bloemen die niet alleen eetbaar en decoratief zijn maar bijtjes en vlinders zijn er gek op. Wil jij vlinders en bijtjes naar je tuin lokken, dan is het planten van dit kruid zeker een aanrader.

Is bieslook gezond?
Ja, bieslook is zeker gezond! Hoewel je het meestal maar in kleine hoeveelheden eet, zit het boordevol waardevolle stoffen. Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen:
Vitamine C – goed voor je immuunsysteem en huid
Vitamine A (als bètacaroteen) – ondersteunt je ogen en huid
Vitamine K – belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling
Folate (B11) – speelt een rol bij celgroei en herstel
Antioxidanten – zoals flavonoïden, die vrije radicalen bestrijden
Licht antibacterieel – dankzij zwavelverbindingen zoals allicine (ook in knoflook)
Goed voor de spijsvertering – kan helpen tegen een opgeblazen gevoel
Ondersteunt de hartgezondheid – door het verlagen van cholesterol (in combinatie met een gezond dieet)
Heb jij een favoriete manier om bieslook te gebruiken? Laat het me weten in de reacties!
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.