Stoppen met roken – Hoe ik het volhoud.

Stoppen met roken is niet zo vanzelfsprekend. Sommigen hebben het er uiteraard moeilijker mee dan anderen.

En als je denkt dat je hulpmiddelen het allemaal voor jou gaan doen, dan zit je compleet fout.


Mijn ervaring met hulpmiddelen.

Vele jaren geleden heb ik een paar keer hulpmiddelen ingeschakeld om te stoppen met roken.

De kauwgom vond ik verschrikkelijk smaken dus dat was al geen optie.

De pleisters, tja ik rookte lustig (evenveel) door terwijl ik een pleister op had, dus dat was ook niet echt de oplossing.

En de gekende medicaties die ervoor zorgen dat je een afkeer krijgt van de sigarettensmaak, zorgden voor ontzettend slechte en rare dromen. Ook voelde ik me zo depressief. Tja, dat was het dus ook niet echt.

Maar ‘once upon a time’, jaren geleden dus, ben ik wel eens 2 jaar gestopt op karakter.

Toen ik stopte met roken met hulpmiddelen, verwachte ik misschien te veel van de hulpmiddelen. Echter doen deze hulpmiddelen het niet in jouw plaats. Ze kunnen je alleen maar ‘helpen’ zolang jij er echt voor gaat. Het is duidelijk dat ik op dat moment niet echt achter mijn beslissing stond.


Afbouwen dan?

Afbouwen werkt ook niet echt voor mij. Om eerlijk te zijn werd ik er zot van.

Sigaretten tellen, op de klok kijken, wachten tot je de volgende ‘mag’ roken, …. Dat is pas echt er een obsessie van maken.

Oh nee, echt niet voor mij hoor.


Op karakter / Cold Turkey.

Dus, je kan het al raden, ik ben recent gestopt op karakter.

Echter, of je het nu Cold Turkey doet of met een hulpmiddel, dezelfde regels zijn van toepassing:

Je moet er volledig achterstaan en je moet er echt voor willen gaan.
Het is belangrijk dat jij deze ingrijpende beslissing zelf het genomen en dus niet iemand in jouw plaats.
Je streeft er naar om nu eindelijk eens komaf te maken met deze verslaving.

Hoe houd ik het vol?

De reden ‘waarom’ je nu net stopt met roken zal doorslaggevend zijn voor je motivatie.

Uiteindelijk ben ik voornamelijk gestopt voor 2 redenen.

De eerste is het financieel plaatje.

Sigaretten zijn ontzettend kostelijk, vooral als je beiden (jij en je partner) rookt.

Wees niet te nipt met andere woorden je mag best ruim rekenen.

Waarom? Simpel, sigaretten worden ook elk jaar duurder. Wij nemen steeds de wagen om sigaretten te halen en benzine kost ook geld. En ja, regelmatig nemen we dan ook een drankje mee (sowieso al duurder in de krantenwinkel dan in het warenhuis). En hey, aanstekers kun je ook niet gratis van de bomen plukken.

Weet je dat ik door deze besparing nu eventueel 4/5 de kan gaan werken?

De tweede reden is mijn pijnlijke rokershoest.

Al heel snel ontwikkelde ik een niet zo charmante rokershoest. Soms was de hoest zo fel dat mijn borstkas er pijn van deed. Elke avond lag ik in bed minstens 15 minuten te hoesten alvorens ik kon slapen.

En oh wat was het gezellig tijdens deze coronaperiode toen ik een winkel binnenstapte en al begon te hoesten door het temperatuurverschil binnen en buiten. In de beginperiode van Corona, toen er zelfs nog geen sprake was over mondmaskers, werd ik bijna uit de winkel gezet tot ik de mensen ervan kon overtuigen dat het mijn ‘rokershoest’ was en dus geen Corona. Leuk was anders.

Weet je dat na 2 weken zonder sigaretten mijn rokershoest volledig verdwenen is. Dat is voor mij echt een ontzettende opluchting. Ik voel me gewoon een stuk gezonder, ik kan eindelijk ademhalen.


Dagelijks zie ik vooruitgang. Financieel is het een zegen. En vaarwel rokershoest. Voor deze zaken alleen al ben ik ontzettend dankbaar en wil ik niet meer terug grijpen naar sigaretten. Dit wil ik mezelf echt niet meer afnemen.

Persoonlijk helpt het mij ontzettend dat ik hierover kan schrijven en mijn verhaal kan delen.

Het klinkt misschien raar, maar het is voor mij best belangrijk dat ik mezelf niet teleurstel. Het komt er dus op neer dat ik sterk ben voor mezelf. Dit komt voornamelijk omdat ik deze beslissing 100% voor mezelf genomen heb. In het leven heb ik al veel voor andere mensen gedaan. Stoppen met roken doe ik nu echt voor mezelf en daar wil ik dan ook in slagen.

Uiteraard wil ik ook de belangrijke mensen in mijn leven niet teleurstellen zoals mijn schoonouders waar ik ontzettend veel van houd. Ook aan hen wil ik tonen dat ik een beslissing kan nemen en er echt kan voor gaan. Ze zijn nu al ontzettend fier op mij en ik wil dat ze fier blijven.

Uiteindelijk merk ik nog veel meer voordelen:

 • Mijn bureau ligt niet steeds vol as (ik game en rookte tegelijk). Veel minder poetsen dus.
 • We rookten slechts in 1 kamer, maar toch stonk het. Nu is er dus geen rokersgeur meer en dat is toch ook een groot voordeel.
 • Je kleding en haren ruiken niet meer naar de sigaretten.
 • Een leven zonder peuken is zo fijn.
 • Geen gedoe meer zoals ‘hebben we nog voldoende sigaretten of moeten we alweer naar de winkel?’.
 • Niet meer ‘buiten in de kou gaan roken’ als je op stap bent.
 • Geen vies rokersmondje meer.

Ik merk dat het verschil grotendeels zit in mijn vastberadenheid.

Nog nooit was ik zo vastberaden om te slagen. En om eerlijk te zijn gaat het deze keer veel makkelijker dan mijn pogingen van +/- 10 jaar geleden.

Mijn vastberadenheid zorgt voor zelfvertrouwen. Mijn zelfvertrouwen zorgt voor sterkte op moeilijke momenten.

Wat zorgde ervoor dat jij volhield? Wat was jouw motivatie?

Lees hier “Stoppen met roken na 25 jaar – Eindelijk 1 maand”.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Stoppen met roken – Hoe ik het volhoud.

 1. Patrik Melis

  mei 6, 2022 at 9:28pm

  Ik denk dat je mijn voorbeeld bent. Ben zelf gestopt (nu 1 week en het valt ‘nogal’ mee) na 57 jaar roken aan minstens 2 pakjes per dag.

 2. Petra

  december 25, 2021 at 2:35pm

  Amai heel sterk bezig. Ikzelf ben nu aan dag 24 en voer nog elke dag een strijd. Maar tot nu toe nog steeds van de sigaretten afgebleven.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!