Stoppen met roken na 25 jaar – 3 maanden gestopt.

Ondertussen ben ik 3 maanden gestopt met roken. En eindelijk durf ik te zeggen dat ik het onder controle heb. Maar het feit dat mijn vriend terug aan het roken is, maakte het niet makkelijk.

Je kan al mijn artikelen over 'stoppen met roken' ➡ HIER ⬅ terugvinden.

Stoppen met roken als je partner verder rookt, kan dat?

Zoals jullie in mijn vorig artikel konden lezen is mijn vriend terug aan het roken. Het was net of ik er een extra beproeving bij kreeg. Hoewel hij buiten rookt, werd ik toch terug geconfronteerd met sigaretten.

Vroeger rookten we altijd in de wagen. Waarom ook niet, we rookten toch alletwee. Het was dus echt een gewoonte. En uit gewoonte stak mijn vriend plots terug een sigaret op in de wagen. Ik was er zo van gedaan dat ik er geen woord uitkreeg. Ik was me plots zo bewust van mezelf. Mijn lichaam begon letterlijk te jeuken. Ik voelde mijn kleren gewoon tegen mijn lichaam scheuren. Zo erg was ik me bewust van alles rondom mij en op de eerste plaats die sigaret!

Toch ben ik sterk gebleven. Ik bekeek het als een test voor mezelf om te zien hoe sterk is was. Toen ik mijn vriend er over aansprak, liet hij weten dat hij er eigenlijk niet bij stil stond omdat ‘roken in de auto’ een jarenlange gewoonte was. Hij begreep uiteraard hoe moeilijk dit was voor mij. Dus toen we samen op weg gingen, rookte hij buiten de auto. En dat op zich was al moeilijk.

Jij zit daar dan met je vingers te tokkelen terwijl je vriend daar buiten aan het genieten is van een sigaretje. Ja, ik heb best wat zitten vloeken.

Gestopt met roken!

Nu ik drie maanden verder zit durf ik echt te zeggen dat ik gestopt ben me roken want zo voelt het ook. Ik ben nu iemand die ooit gerookt heeft. Maar hoe weet ik nu dat ik er echt klaar mee ben?

De dag dat ik besefte dat het me eigenlijk niets deed dat mijn vriend naast me aan het roken was! Ja, dat was voor mij het teken dat ik er klaar mee was. Hij rookt nu zelfs terug in de auto terwijl ik gewoon naast hem zit. Er zijn zelfs al momenten geweest dat het me pas opviel toen zijn sigaret al bijna op was.

Het feit dat hij terug beginnen roken is was voor mij een extra beproeving. Maar ik heb volledig het gevoel dat ik 'geslaagd' ben. Ik voel me door deze extra beproeving ook veel sterker.

Dus om even terug te komen op mijn eerste vraag “Stoppen met roken als je vriend verder rookt, kan dat? durf ik eigenlijk JA op te antwoorden. Als je echt 100 % achter je beslissing staat, dan kan je het!

1 probleem opgelost, maar een ander in de plaats.

Als ik nu terugkijk naar mijn eerste artikel “Ik haat mezelf … omdat ik rook!“, dan ben ik nu echt blij dat ik dit probleem heb opgelost. Ik ben ontzettend blij dat ik van deze last vanaf ben. Ik voel me nu veel beter. Ook heb ik het gevoel dat ik er mentaal sterker op geworden ben.

Maar nu dat probleem opgelost is komt er een ander kijken en dat is het gewicht. Je mag hier gerust om lachen, maar geloof me, het is niet fijn om je eigen lichaam niet meer te herkennen. Het is niet fijn om geen enkele broek meer dicht te krijgen.

Het is zeker en vast geen reden om terug te starten met roken, dat zou gewoon belachelijk zijn. Want als ik kan stoppen met roken dan kan ik dit ook wel oplossen!

Voor ik stopte met roken woog ik 54 kg. Nu, 12 weken later weeg ik er 67. Das is dus 13 kg meer. Het is nu niet dat ik terug naar 54 kg wil gaan want dat was toch wat te weinig voor mij. Maar 58 – 60 kg zou toch mooi zijn.

Al vanaf 1 februari fluister ik dagelijks tegen mezelf ‘vandaag ga ik letten op wat ik eet / vandaag gaan we niet snoepen’. En een paar uur later ben ik toch alweer op iets aan het knabbelen.

Nu ik het roken onder controle heb, wordt het nu toch stilaan tijd om aan die kilo’s te werken. Niet dat ik een streng dieet ga volgen hoor. Nee, ik wil het op ‘mijn’ manier aanpakken. Maar voor ik dat kan doen moet ik me eerst volledig engageren. En dat ga ik op dezelfde manier doen als toen ik stopte met roken. Ik ga er over schrijven want voor mij is een geschreven woord een echte verbintenis.

Verwacht uiteraard geen low calorie gerechten van mij. Of erger nog calorietjes tellen. Neen, zo zit ik echt niet in elkaar. Waar ik het eerder over zal hebben is de mindset.

Wanneer ik aan dit nieuwe hoofdstuk ga beginnen weet ik nog niet. Toch wil ik er echt werk van maken.


Ben jij ook aangekomen nadat je stopte met roken?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Stoppen met roken na 25 jaar – 3 maanden gestopt.

 1. Monique

  maart 31, 2022 at 2:46pm

  Wat goed, zeg, dat je al drie maanden niet meer rookt.
  Wat misschien kan helpen: Adam Savage (bekent van The Mythbusters van Discovery channel) zei: Ik ben geen ‘quitter’ (stopper), ik ben een non-smoker. En dat hielp, hij vertelde zichzelf dat hij niet gestopt was, hij vertelde zichzelf hij niet rookte. En die gedachtegang hielp hem om het vol te houden.

 2. Elena-Katerina Pirmouss

  februari 27, 2022 at 9:51pm

  Prachtig dat je het zo lang al aan het volhouden bent. Je kan het!

 3. Christine

  februari 23, 2022 at 8:35am

  Ik ben vijf maanden gestopt met roken .en ja ik ben 4 kgr verdikt .nu probeer ik ze weer eraf te krijgen .eerste minder eten .en terug gaan sporten .ben nog maar twee dagen begonnen .hopelijk lukt mij dat ook grtj

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 2, 2022 at 9:31am

   Vijf maanden dat is echt al een hele prestatie! Ik kijk er al naar uit om ook zo ver te zitten. Eigenlijk dacht ik al dat ik mijn ganse leven zou blijven roken. Dus ik ben wel fier op mezelf. Veel succes!! Je bent echt goed bezig!

 4. Colette

  februari 23, 2022 at 1:14am

  Knap hoor 3 maanden , maar vergis je niet ik was er vier jaar vanaf en ook zo overtuigt dat ik nooit meer zou roken helaas door omstandigheden ben ik toen toch weer begonnen. Ben er nu gelukkig 10 dagen weer vanaf maar zeg nooit nooit. Heel veel succes en die kilo’s zijn eerst maar bijzaak komt later wel. Groetjes Colette

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 2, 2022 at 9:30am

   Je hebt volledig gelijk. Ik kan niet zeggen hoe het er binnen x maanden of x jaren zal uitzien. Toch hoop ik echt dat ik er niet terug mee start. Heel goed dat je terug gestopt bent hé. Hoe verloopt het?

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 2, 2022 at 9:28am

   Ja, als je heel zenuwachtig wordt dat heb je de neiging om te gaan knabbelen. En ja, alles is veel lekkerder en je ruikt ook veel beter.

 5. Barbara

  februari 22, 2022 at 10:30pm

  Wat goed van je dat je er echt klaar mee bent. Ik ben 18 weken gestopt, maar heb nog dagelijks een moeilijk momentje of 2,3. Mijn man rookt ook gewoon door. Die kilo’s heb ik redelijk onder controle, +4 of zo. Snoepen is echt een ding waar ik vreselijk mee op moet passen. Heel veel succes verder.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 2, 2022 at 9:26am

   18 weken zeg dat is echt fantastisch. Ik ben blij dat ik er geen moeite mee heb dat mijn vriend verder rookt. De kilo’s daar lig ik op dit moment nog net te veel van wakker. Veel succes verder!!!

 6. Nicole Orriëns

  februari 22, 2022 at 11:14am

  Wat goed, al 3 maanden! En nog beter dat je ook echt het gevoel hebt nu dat je bent gestopt. Ik heb nooit gerookt, maar hoor wel vaak dat mensen aankomen als ze stoppen met roken.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 22, 2022 at 2:58pm

   Ja het is best normaal dat je aankomt. Maar voor mij is het belangrijkste nog altijd dat ik niet meer verslaafd ben aan sigaretten. Dat was mijn doel en dat doel heb ik behaald. Ik ben super blij!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!