Schaduwkant – Ruth Newman – Review

Schaduwkant van de auteur Ruth Newman is een boek dat ik al een tijdje wou lezen. Schaduwkant is een psychologische thriller en dat is altijd een interessant genre. Met haar debuut Vleugels van Angst werd Ruth Newman bekroond met de Long Barn Books Award. In dit artikel lees je meer over Schaduwkant.

Schaduwkant - Ruth Newman
Schaduwkant – Ruth Newman

Wie is Ruth Newman?

Ruth Newman is een Britse schrijfster. Naast het schrijven van boeken, is ze ook werkzaam aan de universiteit van Cambridge als webeditor en computertechnicus.

Met haar debuut Vleugels van Angst, won de ze Long Barn Book Award voor beste thrillerdebuut. Leuk om weten is dat dit verhaal zich afspeelt aan de universiteit van Cambridge waar een forensisch psychiater in gesprek gaat met een zeer zwaar getraumatiseerde studente terwijl een seriemoordenaar zijn volgend slachtoffer kiest.

Haar thrillerdebuut verscheen niet alleen in Engeland en Nederland maar ook in Duitsland, Italië, Taiwan, Polen en Roemenië. De filmoptie is verkocht aan Kudos (Golden Globe winnaar voor het beste filmdrama: Atonement).

Vleugels van Angst mocht rekenen op prachtige recensies.

Spectator – “Indrukwekkende techniek, ijzingwekkend effect.”

Thrillermagazine.it – “Een verhaal vol afgunst, haat en liefde, obsessie en wraak. Onvergetelijk.”

Biblion – “Een heel sterk debuut.”

VN Detective & Thrillergids – “Newman weet fraai de beklemmende sfeer op te roepen die ontstaat als in een betrekkelijk kleine gemeenschap een moord wordt gepleegd. Dit debuut mag er wezen.”

Waarover gaat het boek?

Wat verklapt de kaft over het boek?

Als Kate Benson de recente vakantiefoto’s van vrienden bekijkt, krijgt ze de schrik van haar leven: haar man Charlie staat op de foto. Dat is onmogelijk, hij is namelijk overleden. Maar Kate weet zeker dat het haar grote liefde is die op de achtergrond staat. Ze besluit terug te keren naar de plaats waar hij een jaar eerder op mysterieuze wijze verdronk. Of werd hij vermoord? Haar vrienden verklaren haar voor gek, maar Kate ontdekt de schokkende waarheid.

De cover van het boek in combinatie met de recensies over haar thrillerdebuut en het verhaal op de achterzijde zorgden ervoor dat ik het boek bij me nam. Ik was er vrij zeker van dat dit boek mij zou boeien. Ik was echt nieuwsgierig naar het verhaal. Nog voor ik startte met lezen wou ik ook al de waarheid achterhalen.

Wat vond ik van het boek?

Dit boek leest vanaf de eerste bladzijde ontzettend vlot en daar houd ik wel van. Al heel snel kom je terecht in spannende passages die het tempo nog extra opdrijven.

Geen enkel moment moest ik mezelf moed inpraten om verder te lezen. De schrijfster zorgt ervoor dat je steeds meer wil weten.

Waar ik ook van houd is dat je op een bepaald moment geen enkel karakter in het boek nog vertrouwt. Iedereen kan zijn of haar eigen agenda hebben. Dit zorgde er ook voor dat ik zeker bij de les bleef.

Meerdere keren dacht ik bij mezelf hoe geweldig dit boek is. De laatste 100 pagina’s heb ik in 1 stuk uitgelezen. Het tempo tijdens deze laatste pagina’s was zo hoog dat ik me af en toe wel eens afvroeg wie dit karakter nu ook weer al was.

Hoewel het boek super vlot leest wordt het naar het einde toe wel nogal onwaarschijnlijk en net iets te onrealistisch. Toch heb ik genoten van het verhaal, de spanning en de vlotte schrijfstijl en hierdoor krijgt dit boek van mij toch een hoge score.

Graag zou ik ook andere boeken van deze schrijfster willen lezen zoals haar thrillerdebuut Vleugels van Angst.

Voor meer reviews kan u HIER terecht.

BoekenBoeken

Welk boek lees jij momenteel?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Schaduwkant – Ruth Newman – Review

 1. Sanne

  april 4, 2022 at 9:01pm

  Ik kende het boek en de schrijver nog niet. Het plot en de cover spreekt mij eigenlijk wel aan.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 13, 2022 at 5:00pm

   De cover was ook in eerste instantie de reden waarom ik naar het boek greep. Ben blij dat het dan ook best nog een goed boek was.

 2. Nicole Orriëns

  april 1, 2022 at 9:57am

  De plot klinkt zeker intrigerend. En de schrijfster heeft duidelijk een goede pers. Ik ga dit boek eens nader bekijken!

 3. Tomas

  maart 30, 2022 at 6:36pm

  Klinkt als een goed boek! Bedankt voor het delen van je review. Ik moet zelf ook weer een nieuw boek in huis halen. 😀

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!