Hoe lees je een windwijzer?

Een windwijzer kan echt een mooie blikvanger zijn op je schouw of in je tuin. Maar hoe lees je nu een windwijzer? Toont de pijl in de richting waar de wind naartoe blaast? Of toont de pijl waar de wind vandaag komt?

Windwijzer
Foto: Pixabay

Bewondering voor smeedwerk.

Regelmatig kom ik wel eens een windwijzer tegen en telkens bewonder ik hun schoonheid. Je kan ze perfect ter verfraaiing op je schouw laten plaatsen. Ook kan je ze terugvinden op kerktorens.

Jaren terug had ik thuis mijn eigen kleine smidse. Ook volgde ik een opleiding smid/hoefsmid. Ik werkte thuis met een elektrische smeedoven en een loodzwaar aambeeld. Alle smeedtangen waar ik mee werkte, had ik ook zelf gemaakt. Zo maakte ik hoefijzers, kleine kandelaars, houders voor keukenrollen en sleutels, enz.

Door deze uitzonderlijke ervaring sta ik dan ook regelmatig stil bij smeedwerk dat ik tegenkom. Ik heb er echt bewondering voor.

Een windwijzer op je schouw of in de tuin.

In vele gevallen plaatst men een windwijzer op de schouw. Het vormt een sierlijke afwerking en geeft ook een bepaalde uitstraling aan je woning. Veel voorkomend is de haan of ook wel windhaan genoemd. Maar ondertussen heb je ook tal van andere mogelijke designs. Je hebt windwijzers met of zonder aanduiding van de windstreken.

Ben je op zoek naar een mooie blikvanger voor in je tuin dan kan je gaan voor een originele windwijzer die je in de tuin plaatst. Deze zijn beschikbaar in verschillende modellen en materialen.

Van waar komt nu de wind?

Onlangs kreeg ik de vraag:

'Hoe werkt nu een windwijzer? Geeft de pijl de richting aan waar de wind heen blaast of waar de wind vandaag komt?'

Een heel goede vraag! Ik bekeek de constructie wat beter en merkte dat het meeste smeedwerk eerder op de achterzijde van de pijl zat en dat dit deel dus de meeste wind opvangt met als gevolg dat de pijl dus de richting aangeeft waar de wind vandaan komt. Na een babbeltje met Google leek mijn observatie ook correct alhoewel er ook hier en daar wat uitzonderingen zijn in de constructies. Maar met een beetje logica heb je al snel door hoe de windwijzer werkt.

Gaat het over een windwijzer waar ook de windrichtingen in verwerkt zijn, dan weet je uiteraard ook direct uit welke windrichting de wind blaast, mits de windwijzer correct geplaatst werd.

Windwijzer
Foto: Pixabay

Ook interessant: Tuinkalender maart – april. Dit doe je in de tuin.

Vind jij een windwijzer mooi?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Hoe lees je een windwijzer?

 1. Tessa

  mei 5, 2022 at 5:32pm

  Weer wat geleerd. Ik wist dit nog niet. Ik heb vaak het idee dat mensen een windwijzer meer als decoratie hebben dan voor zijn functionaliteit

 2. Fallon

  mei 5, 2022 at 1:35pm

  Voor mij is het handig als er winrichtingen in verwerkt zijn. En ik vind het echt een super leuk item voor in de tuin!

 3. frederique

  mei 4, 2022 at 7:38pm

  Wat een mooie die onderste met een duif of zoiets. Ik heb me dus nooit echt afgevraagd hoe je er eentje leest. Heb ik er weer wat bijgeleerd 🙂

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!