Vermoeidheid, iedereen heeft er op een bepaald moment wel eens mee te maken.
Echter zijn er verschillende soorten vermoeidheid. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon moe zijn na een avondje stappen, moe zijn omdat je een drukke week achter de rug hebt, of gewoon al een langere tijd vermoeid zijn en niet echt weten waarom.
Langdurige vermoeidheid kan ontzettend frustrerend zijn en ook een gevolg hebben op je dagelijkse leven, zowel privé als op je werk. Dit zijn de 10 meest voorkomende oorzaken van langdurige vermoeidheid, maar ook tips om er echt iets aan te doen.
1 - Slaaptekort
Soms moet je het niet te ver zoeken en is simpelweg slaaptekort de oorzaak van je vermoeidheid.
We leven nu eenmaal in een prestatiegerichte maatschappij. Zorg dat je jezelf niet te veel laat meeslepen maar denk aan je lichaam en gun je lichaam voldoende rust.
Bekijk deze rust als een soort voeding voor je lichaam maar ook voor je mentale kracht. Je lichaam heeft gewoon rust nodig. Hoeveel? Dat is eerder iets wat afhankelijk is van persoon tot persoon. De ene heeft net iets meer of minder slaap nodig dan de andere. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, is ook afhankelijk van je levensstijl op dat moment.
Het is van groot belang om naar je lichaam te luisteren en het op tijd de rust te gunnen die het nodig heeft.
2 - Stress
Langdurige stress is één van de grote oorzaken van vermoeidheid. Stress zorgt voor mentale en fysieke onrust. Deze onrust kan een echte energievreter zijn. Op termijn kan dit echt voor onverklaarbare vermoeidheid zorgen terwijl langdurige stress aan de basis van het probleem ligt.
Ga op zoek naar de dingen die jou stress bezorgen, denk hierbij vooral aan jezelf en leer prioriteiten te stellen. Ademhalings- en ontspanningstechnieken kunnen een gunstig effect hebben.
Maar soms ligt de oplossing iets dichter dan je denkt: Las meer tijd in voor jezelf en doe iets wat jou gelukkig maakt en rust schenkt.
3 - IJzertekort / bloedarmoede
Wist je dat ijzertekort of bloedarmoede de oorzaak kan zijn van onverklaarbare vermoeidheid. Het loont dus best wel de moeite om jaarlijks even een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Bij ijzertekort kan je arts je eventuele supplementen voorschrijven.
Uiteraard is het beter om bloedarmoede te voorkomen dan genezen. Dit doe je vooral door attent te zijn op je voeding. Zo zijn spinazie, rood vlees, bonen, linzen, noten, abrikozen, … de voedingswaren met een hoog ijzer gehalte.
4 - Te veel cafeïne
Iedereen weet ondertussen wel dat te veel cafeïne slecht is voor een goede nachtrust.
Vele mensen starten de ochtend met een lekker kop koffie, enerzijds voor de smaak, anderzijds voor het bevorderen van het ontwaken. Uiteraard is daar niets mis mee.
Maar veel mensen blijven daarna de ganse dag door koffie drinken. Dat kan er toe leiden dat je ’s avond niet goed kan inslapen. Beperk het koffie drinken tot 2 koppen per dag. Kies voor een lekkere thee in de namiddag.
Weet wel: bepaalde theesoorten en chocoladedrankjes bevatten ook theïne/cafeïne, hoewel meestal in mindere mate.
Ook interessant: 20 tips om beter in te slapen.
5 - Te weinig lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging zorgt voor een verhoging van de bloedcirculatie, maar zorgt er ook voor dat er meer zuurstof naar je spieren gaat. De combinatie van deze twee zorgt voor meer energie.
Echter hebben veel mensen met langdurige vermoeidheid gewoon geen fut om te ‘starten’ met lichaamsbeweging.
Het loont nochtans de moeite, want de resultaten kunnen je versteld doen staan. Dagelijks 30 minuten lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of oefeningen thuis zoals pilates of stretch yoga kunnen er al voor zorgen dat jij je beter in je vel gaat voelen. En dit zowel fysiek als mentaal.
6 - Pijn
Onderschat pijn niet, zeker niet als die langdurig is. Dit kan gaan van aanhoudende hoofdpijn tot specifieke lichaamspijn zoals pijn in de nek, rug, heupen, knieën, …
Langdurige pijn vergt veel van ons lichaam en kan voor een ernstige vermoeidheid zorgen als het probleem niet wordt aangepakt.
Bepaalde pijn wordt veroorzaakt door verslapte spieren. Zo kun je sommige gevallen van nek- en rugpijn verzachten door dagelijks simpele oefeningen uit te voeren ter versterking van je spieren.
Blijf niet rondlopen met pijn, grijp niet steeds naar pijnstillers, maar consulteer je huisarts, spreek een kinesist of chiropractor aan.
Ook interessant: Kan een chiropractor helpen bij een frozen shoulder?
7 - Te lang een verkeerd voedingspatroon
Ik kan fout zijn, maar het is net of er vroeger meer aandacht besteed werd aan eten dan nu. Dit komt nu voornamelijk door alle ‘snelle snacks’ die je overal in de winkels tegenkomt.
De winkels liggen vol met een overaanbod van koekjes, wafeltjes, en andere kleine lekkernijen die toch zo handig zijn om naar je werk mee te nemen om even een kleine opkomende honger het zwijgen op te leggen. Zelfs de zogezegde gezonde snacks zoals energierepen en dergelijk bevatten gewoon veel te veel suikers.
Mensen kopen minder en minder fruit en veelal ten gevolge van de houdbaarheid. Vele mensen betrappen zich erop dat ze tamelijk wat fruit moeten weggooien, dus stoppen ze gewoon met het kopen van fruit.
Uiteraard is af en toe het eten van een koekje niet zo erg. Maar kijk even goed na of je wel een gezond evenwicht hebt in je voeding. Krijg je echt wel voldoende voedingsstoffen binnen? Want als je maaltijden hoofdzakelijk bestaan uit een verzameling van snelle snacks, dat zal je op het einde van de rit maar weinig energie hebben.
Kun jij wat extra energie gebruiken, let dan zeker op je voeding. Ga voor energierijk voedsel en eet zo weinig mogelijk suikers.
8 - Drink je wel voldoende water
Veel mensen drinken te weinig water of hebben moeite met het drinken van voldoende water. 1 tot 2 tassen koffie per dag drinken is niet erg, maar een ganse dag door koffie drinken is alweer een ander verhaal. Schakel daarna over naar bijvoorbeeld cafeïne vrije thee in combinatie met water.
Tegenwoordig heb je super handige en mooie waterflessen. Doe jij veel bureauwerk? Zorg dan steeds dat je een gevulde waterfles bij de hand hebt. Dit kan je goed op weg helpen om toch meer water te gaan drinken.
9 - Gezondheidsproblemen
Bepaalde gezondheidsproblemen of aandoening kunnen vermoeidheid veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapapneu, schildklierproblemen, diabetes, …
Ga bij langdurige vermoeidheid zeker langs bij je arts. Bepaalde testen of een bloedafname kunnen misschien duidelijkheid brengen. Het ontdekken en tijdig behandelen van een aandoening kan er voor zorgen dat jij je energie sneller terug kan opbouwen.
10 - Burn-out / mentale uitputting
Een depressie, langdurige neerslachtigheid, een rouwproces of een burn-out, … kunnen zorgen voor een mentale uitputting met langdurige vermoeidheid als gevolg. Sommige mensen hebben problemen met inslapen, maar er is ook een groep mensen die als het ware veel slapen, maar toch nog steeds moe zijn. Dit laatste is best typerend voor mentale uitputting.
Het is belangrijk om bij mentale uitputting een arts te raadplegen, zodat jullie beiden op zoek kunnen gaan naar de oorzaken. Hoe sneller jullie de oorzaak kunnen aanpakken hoe sneller de genezing kan beginnen. Gun je lichaam de tijd om te herstellen.
Ook interessant: 10 tips om een Burn-Out te voorkomen.
Langdurige vermoeidheid mag je niet onderschatten. Zoals je kan lezen kan vermoeidheid verschillende oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te ontdekken wat de oorzaak is, zodat je er effectief iets kan aan doen.
Heb jij regelmatig last van vermoeidheid?
Wat is jouw geheim voor meer energie?
Wat fijn om te lezen.
Hier ist vooral stress.