Van job veranderen kan soms best een moeilijk beslissing zijn. Wist je dat veel mensen best lang met dit vraagstuk kunnen rondlopen. En dat is ook begrijpelijk, want veranderen van job kan best een grote stap zijn.
Mensen kunnen om verschillende redenen voor een nieuwe job kiezen, dit in kader zijn van hun carrière, maar het kan ook om een persoonlijke reden gaan.
Hieronder staan de top 20 meest voorkomende redenen waarom iemand uiteindelijk besluit om van werk te veranderen. Deze staan in willekeurige volgorde.
1 - Een loonvoorstel waar je haast geen 'neen' tegen kan zeggen.
Eén van de meest voorkomende redenen om toch te kiezen voor een nieuwe job is simpelweg omdat die job financieel veel aantrekkelijker is. Weten dat je maandelijks een stuk meer zal betaald worden voor je werk, kan echt wel doorslaggevend zijn om de knoop door te hakken.
2 - Als de werklast steeds maar groter wordt.
Misschien herken jij je in deze situatie? Je bent goed in je werk en je doet je werk met plezier. Toch merk je dat je takenpakket steeds maar ruimer en ruimer wordt. Het is uiteraard niet altijd makkelijk om ‘nee’ te zeggen als men je extra taken geeft.
Voor een werkgever is het uiteraard interessant als een medewerker bij manier van spreken voor twee kan werken.
Helaas is dit iets wat men meestal niet voor eeuwig kan volhouden en soms tot een burn-out kan leiden. Dit kan ervoor zorgen dat men uiteindelijk op zoek gaat naar een andere job.
3 - Onvoldoende werk-privébalans.
Wisselende shiften, te veel overuren, te grote werkdruk, een baas die verwacht dat je zelfs na de uren constant beschikbaar moet zijn, …. dit zijn allemaal zaken die voor een slechte werk-privébalans kunnen zorgen. Het gevoel ‘geen privéleven’ meer te hebben kan een reden zijn om uiteindelijk op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
4 - Verhuizen.
Men kan voor verschillende redenen ervoor kiezen om te verhuizen. Misschien ga je samenwonen met je partner of kies je ervoor om dichter bij je familie te gaan wonen. Als de woon-werk afstand dan te groot blijkt, kan men ervoor kiezen om een job dichter bij de nieuwe woonst te gaan zoeken.
5 - Carrièreswitch.
Een carrièreswitch maken lijkt de dag van vandaag een stuk toegankelijker dan vroeger. Dit komt vooral omdat men tal van verschillende ‘opleidingen voor volwassenen’ kan gaan volgen en zodoende een stap dichter komt, bij de job waar je echt interesse in hebt.
6 - Andere prioriteiten.
Je leven kan er vandaag helemaal anders uitzien dan een paar jaar terug. Dit kan ervoor zorgen dat je prioriteiten mee veranderen. Een kinderwens of de geboorte van een kind is een mooi voorbeeld hiervan. Dit kan een belangrijke reden zijn om van job te veranderen.
Maar ook andere zaken kunnen aan de basis liggen van de verandering in prioriteiten, zoals familiale noden, gezondheidssituaties, ….
7 - Geen doorgroeimogelijkheden.
Mensen die een mooie carrière willen uitbouwen en dus willen doorgroeien zullen al sneller de stap zetten naar een nieuwe job, als blijkt dat de huidige tewerkstelling geen doorgroeimogelijkheden biedt.
Deze personen voelen zich belemmerd in hun groei en gaan dus op zoek naar een nieuwe job of functie met meer uitdaging of oog voor meer professionele ontwikkeling.
8 - Betere werkuren.
Onregelmatige werkuren, werken in ploegen, te frequent overuren moeten maken, … kan op termijn zijn tol gaan eisen. Stabiele werkuren kan voor veel mensen belangrijk zijn en is dus een veel voorkomende reden om van job te veranderen.
9 - Fysiek te zware job.
Fysieke jobs moet je echt niet onderschatten. Het kan zijn dat je na een tijdje heel wat last krijgt zoals rugpijn of problemen met de schouders of armen. Maar ook kiezen personen op een bepaalde leeftijd gewoon voor een fysiek minder belastende job. Ook dit kan dus een belangrijke reden zijn om van job te veranderen.
10 - Het klikt niet met je collega('s) of baas.
Uiteindelijk kies je niet voor je collega’s en kun je alleen maar hopen dat je goed met elkaar overweg kunt. Je spendeert namelijk toch heel wat uren samen. Toch kan het voorvallen dat het gewoon simpelweg niet klikt. In sommige gevallen kun je dat gevoel opzij zetten, maar in bepaalde gevallen kan het je gewoon ongelukkig maken op je werk. Dit kan mensen motiveren om elders te gaan werken.
11 - Geen uitdaging meer ... verveling op het werk.
Je bent goed in je werk en doet je werk graag. Maar na een tijdje merk je dat je werk een routineklus geworden is zonder enige uitdaging. Dit kan voor verveling zorgen op het werk die er voor zorgt dat de dagen ontzettend lang duren. Gebrek aan uitdaging en afwisseling kan ervoor zorgen dat men zich niet meer zo gelukkig voelt op het werk.
12 - Van voltijds naar deeltijds ... of omgekeerd.
De wens om de overstap maken van een voltijdse naar een deeltijdse job (of omgekeerd) kan doorslaggevend zijn. Vooral als je huidige werkgever geen oplossing kan bieden.
13 - Van job veranderen voor een bedrijfswagen.
De overstap naar een andere job is soms snel gemaakt als de nieuwe werkgever een bedrijfswagen aanbiedt. Een auto aankopen kost best wat geld. Een bedrijfswagen kan dan heel aantrekkelijk zijn om van werkgever te veranderen.
14 - Te veel verloop binnen het bedrijf.
Het telkens zien vertrekken van collega’s, of dit nu uit eigen keuze of door ontslag is, kan heel demotiverend werken. Langs de ene kant ga je er meer bij stil staan waarom nu net de mensen vertrekken. Worden er veel mensen ontslagen op korte tijd dan kan dit zorgen voor een gevoel van onzelfzekerheid in de trend van ‘wanneer is het mijn beurt?’ en dit is niet echt bevorderlijk voor de werksfeer.
15 - Gebrek aan flexibiliteit.
Het spreekt voor zich dat een werkgever die bepaalde flexibiliteit geeft aan zijn personeel nu net iets aantrekkelijker is dan een bedrijf zonder enige flexibiliteit. Denk hierbij dan aan de mogelijkheid om af en toe van thuis uit te werken, flexibele werkuren, flexibele verlofregeling, ….
16 - Gebrek aan waardering.
Een schouderklopje kan wonderen doen en heel motiverend werken. Als je goed werk verricht en je krijgt hiervoor waardering dan zorgt dat voor een gelukkig gevoel op je werk. Een gevoel dat je inzet tenminste gezien wordt.
Maar het tegenovergestelde, een baas die je bijvoorbeeld amper ziet staan, kan er wel eens voor zorgen dat de werknemer zich afvraagt : ‘Voor wie doe ik dit eigenlijk, wat doe ik hier nog?’. En als daarbij nog komt dat men je alleen ziet staan om jou op je fouten te wijzen, hoe klein ook, dan kan dit wel vrij snel ervoor zorgen dat er naar ander werk wordt uitgekeken.
17 - Te veeleisende werkgever.
Je mag dan fantastisch zijn in je job, als je werkgever steeds te veel van jou gaat eisen, dan kan het op een dag fout gaan. Een werkgever die bijvoorbeeld verwacht dat je altijd bereikbaar bent, geen enkele fout (hoe klein dan ook) tolereert, te krappe deadlines oplegt, … zou wel eens een uitstekende werknemer naar een ander bedrijf zien overstappen.
18 - Geen ruimte voor zelfsturing of eigen initiatief.
Als je al een tijdje je werk doet, is het leuk om alsmaar meer zelfsturend je taken te kunnen uitvoeren. Je hebt zelfvertrouwen gekregen in de taken die voor jou liggen. Toch kan het voor sommige mensen spijtig zijn als er nooit ruimte komt voor autonomie. Het kan namelijk het gevoel geven dat je leidinggevende je niet vertrouwt als je bijvoorbeeld nog steeds elke taak die je doet, hoe klein ook, moet laten nakijken. Hetzelfde geldt voor initiatief nemen. Het kan een afknapper zijn voor de werknemer als er geen enkele ruimte is voor eigen initiatief of verantwoordelijkheid. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van de noden van de werknemer.
19 - Als de werkgever financiële problemen heeft.
Een stabiel inkomen is belangrijk. Iedereen heeft namelijk bepaalde financiële verplichtingen. Maar wat als het duidelijk wordt dat je werkgever misschien niet meer jouw loon kan uitbetalen? Sommige mensen willen dit risico niet lopen. Dit zorgt ervoor dat financiële problemen bij de werkgever een reden kan zijn om naar ander werk uit te kijken.
20 - Betere extralegale voordelen.
Het loon is voor iedereen best belangrijk en meer loon kan ervoor zorgen dat je de stap zet naar een andere job. Maar niet elke werkgever staat met centen te zwaaien om iemand binnen te halen. Op dat moment kunnen de extralegale voordelen heel belangrijk worden. Bij extralegale voordelen denkt men dan aan: meer verlof, auto, tankkaart, gsm, laptop, premies, ziekteverzekering, aanvullend pensioen, maaltijdcheques, ecocheques, …..
Dit waren dus 20 veel voorkomende redenen om van werk te veranderen. Stapelen de redenen zich op, dan zal men uiteraard al sneller de stap gaan zetten.
Toch zou ik willen meegeven dat het misschien wel de moeite loont om eerst even een gesprek te hebben met de leidinggevende. Vooral als jij je job echt graag doet. Misschien kun je de situatie bespreken en zelf een paar voorstellen maken. Wie weet, komen jullie samen tot een oplossing waardoor jij terug elke dag met de glimlach gaat werken.
Wat zou voor jou een doorslaggevende reden zijn om van werk te veranderen?
Gaf jij ooit al eens je ontslag?
Ik ben vaak van job veranderd, maar dan wel binnen het bedrijf. Waar ik werk zijn heel veel doorgroeimogelijkheiden
Altijd een groot voordeel als je kan doorgroeien! Fijn dat het bedrijf waar je werkt je die mogelijkheid biedt.
Voor mij zouden salaris, privé-werkbalans, geen doorgroeimogelijkheden/uitdaging, verhuizing en betere werkuren (of deels vanuit huis werken) een reden zijn om over te stappen naar een andere werkgever/baan.
Ik heb een burn- out gehad, dat heeft me zeker aan het denken gezet. Ik ben dan ook erg met mijn andere job: woonblogger.
Dat kan ik zeker goed begrijpen. Ook ik heb een burn-out gehad. Zo’n periode vergeet je niet snel. Hoewel het lang heeft geduurd om mezelf terug te vinden heb ik er wel ontzettend veel uit geleerd. Lessen die ik tot op heden nog niet vergeten ben.
Wat een super fijn lijstje om te sturen naar iemand die niet langer happy is met zijn of haar baan.
Wauw, wat zijn er eigenlijk veel goede argumenten om van baan te veranderen. Heel interessant om ze zo op een rijtje te zien zeg!