Een tijdje terug liet ik een keelonderzoek uitvoeren. En met dit blog wil ik jullie geruststellen dat een keelonderzoek geen pijn doet en eigenlijk niet zoveel voorstelt. Er is dus geen enkele reden om bang te zijn.
Waarom ik een keelonderzoek liet uitvoeren.
Je kunt voor verschillende redenen een keelonderzoek aanvragen. Zo liep ik al een paar weken rond met een constant gevoel dat er iets in mijn keel zat, vooral dan tijdens het slikken. Maar als ik mijn hals bekeek of met mijn handen over mijn keel ging, voelde ik niets speciaals. Het gevoel zat volledig vooraan in mijn slokdarm. Het is niet dat ik pijn had maar het was wel een vervelend gevoel.
Omdat ik er al een tijdje mee rondliep en dit eigenlijk in het verleden ook al gehad had, contacteerde ik mijn huisarts. Ik dacht gewoon bij mezelf: nu moet ik echt weten wat dit is. De dokter gaf me een voorschriftje en ik maakte een afspraak bij de Neus-Keel-Oor specialist.

Het keelonderzoek.
Het keelonderzoek verliep via de neus. Ik dacht direct terug aan de coronatesten. De coronatest via de neus vond ik maar niets, onaangenaam en mijn ogen traanden nogal. Omdat dit keelonderzoek ook via de neus ging, was ik me al mentaal aan het voorbereiden.
De specialist had een toestel vast met een uiterst dun buisje aan van ongeveer 30 cm lang. Het buisje is voorzien van een piepkleine camera (1 of meerdere, ik heb geen idee). Hij bracht het buisje via mijn neus naar binnen en ik voelde er niets van. Geen gekriebel, geen tranende ogen.
Plots haalde hij er het buisje terug uit. Ik keek hem aan met de vraag: ‘Is het al gedaan?’ En ja hoor dat was het. Ik had verwacht dat ik het buisje toch ergens in mijn keel zou voelen maar dat was niet het geval.
Het keelonderzoek was dus voorbij voor ik het wist.
Globusgevoel.
Uiteindelijk bleek ik last te hebben van globusgevoel of letterlijk het gevoel van een krop in de keel. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mensen die veelvuldig last hebben van reflux kunnen dit krijgen doordat de keel geïrriteerd is. Ook te lang rondlopen met een droge keel kan dit veroorzaken.
Maar wat ook voor een globusgevoel kan zorgen is stress. Net zoals stress zich kan afzetten op je spieren zoals je nek of schouders, kan je keel zich gaan verkrampen. Ik had tijdens deze lange periode ook best wat te maken met stress. Eens het terug wat rustiger was ging het globusgevoel terug weg.
Ik snap nu ook waarom ik dit in het verleden nog al eens gehad had.
Een brok in de keel kan aanvoelen als iets ernstigs, maar vaak is het onschuldig. Heb je keelklachten en maak je je zorgen? Blijf dan zeker niet zitten met kopzorgen maar stel jezelf gerust door een keelonderzoek te laten uitvoeren. Een keelonderzoek is een snelle en pijnloze manier om snel te weten te komen wat er aan de hand is.
Liet jij ook al eens een keelonderzoek uitvoeren?
Wat was jouw ervaring hiermee?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.