Ken jij deze 7 weetjes over katten?

1 – Waarom begraaft een kat haar drollen?

Eigenlijk doet een kat dit niet altijd. Het is afhankelijk van de locatie. Zoals men weet, zijn katten heel territoriaal. Dit territorium bestaat uit 2 delen. Het kernterritorium en het jachtterritorium.

Kernterritorium

Het kernterritorium is je huis. Binnen het kernterritorium zal een kat zijn behoefte begraven om ziektes en infecties te voorkomen. Het is namelijk hun hoofdverblijf waar ze ook eten.

Jachtterritorium

Het jachtterritorium is je tuin, tuin van de buren en een aantal straten erom heen. Dit territorium is voor een kater doorgaans stukken groter dan voor een poes. Een kater zal zijn territorium afbakenen. Hiermee wil hij aantonen: dit is van mij. Dit doet hij door te sproeien, maar ook door hun drollen niet te begraven. Het zijn hun zichtbare afsluitingspalen naar andere katers toe.

Uiteraard kunnen katten die uitsluitend binnenshuis gehouden worden een ander gedrag vertonen.


2 – Onderdanigheid bij katten bestaat niet

Katten zijn solitaire dieren. Van nature is een kat dan ook niet onderdanig zoals men dit wel kan zien bij honden. Als katten kort op elkaar leven zullen ze elke hun plaats hierin zoeken. Een kat zal van nature een gevecht uit de weg gaan, ze hebben namelijk wapens op zak die dodelijk zijn.

Als tijdens een conflict een kat dus op haar rug gaat liggen t.o.v. een andere kat, dan is dat geen onderdanig gedrag. Katten zijn geen honden. Terwijl de kat op haar rug ligt, ligt ze in een heel goede gevechtshouding: met haar nagels kan ze de buik van de andere kat aanvallen en haar tanden staan gericht op de hals.

Wist je dat een kat met 1 beet een andere kat kan doden?


3 – Katteneten is nog zo slecht niet voor de mens

Stel dat je moet kiezen: verhongeren of katteneten? Kies dan maar voor katteneten, want daar kan je een tijdje mee verder. Een tijd dan toch, want een mens is een omnivoor of alleseter. Hij heeft zowel vlees als groeten nodig om de nodige vitamines naar binnen te werken. Een kat is een carnivoor. Een kat heeft geen groenten nodig omdat deze zelf vitamines kan aanmaken in tegenstelling tot de mens die de vitamines uit voeding moet halen. Het is dan ook nutteloos om kattenvoeding met ‘groeten’ te kiezen. Dit werd enkel op de markt gebracht “omdat de baasjes denken dat dit gezonder is“, aangezien het voor de mens wel gezond is.


4 – Heeft mijn kat nu in huis geplast?

Elke kat-eigenaar heeft het wel eens meegemaakt: je komt een ruimte binnen en je ruikt iets raar. Je vraagt je af of je kat ergens geplast of gesproeid heeft. Dus begin je de kamer af te zoeken. Een plas op de grond heb je al snel gezien. Maar soms valt het niet onmiddellijk op als een kat ergens licht tegen gesproeid heeft.

Wil je toch zeker zijn? Haal een UV-licht in huis. Je hebt ook apps die je hiervoor op je GSM kan installeren. Urine van katten licht namelijk op onder UV-licht.


5 – Hoe ‘meet’ een kat?

Ja, een kat kan meten. Men hoort nogal vaak: waar een kat met haar kop door kan, kan ook haar lichaam door. Echter is dit fout. En kat meet aan de hand van haar snorharen. Het is dus: de breedte van de snorharen geeft aan waar een kat zonder problemen door kan (dus niet de kop).

De snorharen van een kat zijn uiterst gevoelig. Het is dan ook afgeraden om aan de snorharen van een kat te trekken.

Wist je dat katten ook korte snorharen op hun poten hebben?


6 – Waarom miauwt een kat?

Een kat miauwt hoofdzakelijk om met mensen te communiceren en niet met andere katten. Om te communiceren met andere katten gebruiken ze lichaamstaal. Dus als je kat miauwt, ja … hij heeft het tegen jou! Aan jou om uit te zoeken wat hij wenst.


7 – Waarom schrikt een kat van komkommers?

Sommige katten schrikken als je ergens een komkommer legt. Een aubergine heeft niet hetzelfde effect. Hoe komt dit nou? Wel, katten hebben namelijk bang van slangen en associëren het uiterlijk van een komkommer soms met het uiterlijk van een slang. Katten kunnen dus echt schrikken hiervan of wegvluchten.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ken jij deze 7 weetjes over katten?

 1. Rosalyn

  mei 28, 2021 at 9:50am

  Leuke weetjes! Volgens mij ziet mijn kat de kattenbak ook als haar jachtterritorium 😉

  • Auteur

   9livescatsetc

   mei 28, 2021 at 9:54am

   haha, de mijne graven zo fel in die bak dat ik heb moeten overschakelen naar bakken met de opening bovenaan. Anders bleef ik gewoon stofzuigen zeg! Beste aankoop ooit moet ik zeggen.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!