Vitamine D tekort en problemen met de bloedplaatjes.

Onlangs stelde mijn arts vast dat ik een probleem heb met mijn bloedplaatjes waarschijnlijk ten gevolge van mijn langdurige vitamine D tekort. Terwijl ik vroeger steeds mijn vitamine D tekort wegwuifde (wie heeft dit nu niet?), bekijk ik dit nu toch anders.

EvenDelen.be Vitamine D tekort + problemen bloedplaatjes
Foto Pixabay – Arek Socha

Het bloedonderzoek verliep deze keer anders.

Ik vind het persoonlijk een goede gewoonte om jaarlijks je bloed te laten onderzoeken. Het is een kleine moeite en je kan er toch zoveel uit leren. Gelukkig heb ik geen bang van naalden. Ik vind ook niet dat het pijn doet, het is gewoon ‘even een prikje’.

Mijn huisarts nam dus bloed af zoals gewoonlijk. Daarna drukte ze stevig een watje tegen de wonde en vroeg me mijn arm dicht te plooien wat ik zeer gehoorzaam deed. Daarna kreeg ik een mooi rond pleistertje. Dit gebeurde allemaal terwijl we wat aan het kletsen waren.

Opeens voelde ik iets warms langs mijn arm lopen. Het bloed droop uit het piepkleine prikje lang mijn arm naar beneden. Dat was nieuw! Mijn arts maakte snel mijn arm schoon en even later zat ik daar met een paar lagen tape die ze volledig rond mijn arm gekleefd had. Ik liet haar uiteraard weten dat iets dergelijks nog nooit was voorgevallen.

Mij kennende vond ik het best grappig en maakte ik me er verder niet te veel zorgen over.

Ook interessant: Kan een chiropractor helpen bij een frozen shoulder?
EvenDelen.be Vitamine D tekort + problemen bloedplaatjes
Foto Pexels – Puwadon Sang-ngern

Vitamine D tekort en problemen met de bloedplaatjes.

Toen ik een paar dagen later contact opnam met mijn arts liet ze me eerst weten dat ik nog steeds een te groot tekort had aan vitamine D. ‘Ah niets nieuws’ dacht ik bij mezelf en wuifde dit weg.

Toch bleek dat ik moest stoppen met het tekort aan Vitamine D zo luchtig op te nemen. Mijn arts liet me weten dat ik een probleem heb met mijn bloedplaatjes (wetenschappelijke naam is Trombocyten) en dat dit mogelijks ten gevolge is van mijn vitamine D tekort.

Het probleem met de bloedplaatjes zorgde er ook voor dat ik na de bloedafname bleef bloeden. Bloedplaatjes worden aangemaakt in het beenmerg en zorgen onder andere voor een goede stolling van het bloed.

Mijn arts stelde voor om te starten met een 90 dagen Vitamine D kuur. Daarna zou ik terug mijn bloed moeten laten testen om na te gaan of deze kuur ook mijn problemen met de bloedplaatjes aanpakt.

Dus neem ik nu heel braaf dagelijks mijn dosis Vitamine D en hoop ik dat mijn volgend bloedonderzoek alleen maar goede dingen te vertellen heeft over mijn bloedplaatjes.

De reden waarom ze eerst een Vitamine D kuur wou opstarten is omdat specifieke medicatie voor stollingsproblemen van het bloed soms bloedklonters kunnen veroorzaken wat nu ook weer niet de bedoeling is.

Heb jij ooit al problemen gehad met je bloedplaatjes?
Print Friendly, PDF & Email

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!